Hrvatski radio

Radio Sljeme

Inicijativa za siguran internet i suzbijanje seksualnog nasilja na internetu

14.09.2023.

15:04

Autor: Radio Sljeme

Okrugli stol o seksualnom nasilju na internetu

Okrugli stol o seksualnom nasilju na internetu

Foto: Ivana Čutura / Radio Sljeme

Svake sekunde na internetu se podijele najmanje dvije fotografije ili video seksualnog zlostavljanja djece, dok je 40 posto mladih u našoj zemlji primilo seksualni sadržaj preko interneta, čulo se na okruglom stolu pod nazivom "Svaka sekunda je važna: učinimo internet sigurnim za djecu".


Kako bi se potaknulo Europski parlament da pojača zakonodavna rješenja koja će suzbiti seksualno nasilje na internetu i zauzme vodeću poziciju u svijetu po pitanju zaštite djece, osnovana je Inicijativa "Justice" i pokrenuta peticija građana.


- To su skrivena i tamna područja u kojima se sve odvija, gdje se zapravo trguje tim slikama u čitavom svijetu, na međunarodnoj razini, osnovni problem pri tome je da to ne možemo suzbiti bez zakonodavstva koje bi bilo temelj svega. Svaka fotografija zapravo je zlostavljanje djeteta samo po sebi, to je naša društvena odgovornost, to je sljedeća generacija koja dolazi i to dijete koje će patiti čitav svoj život - rekao je čelnik Inicijative Guido Fluri.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.