Hrvatski radio

Radio Sljeme

Institut Ruđer Bošković, Genos i bolnica Sveta Katarina potpisali ugovor

26.05.2017.

14:52

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potpisivanjem ugovora, tri ugledne hrvatske institucije, ujedno i znanstveni centri izvrsnosti, omogućit će ostvarenje ciljeva personalizirane medicine u svrhu individualiziranog pristupa dijagnostici i liječenju.

Strateško partnerstvo institucija realizirat će se u zajedničkim istraživanjima u području molekularne dijagnostike i personalizirane medicine te komercijalizacije rezultata znanstvenih istraživanja.

 Ravnatelj instituta Ruđer Bošković, Tome Antičić rekao je da povezivanje ove tri institucije ima golemo značenje jer se time, na neki način, prekida dosadašnji način funkcioniranja u Hrvatskoj a to je da znanost i gospodarstvo ne surađuju. 

"Personalizirana medicina, koja je tek u začecima, imat će golemu važnost u bliskoj budućnosti", naglasio je ugledni hrvatski znanstvenik i bivši ministar zdravstva, a sada predsjednik upravnog vijeća  Specijalne bolnice Sveta Katarina, Dragan Primorac.

Brojni lijekovi danas često imaju više opasnih nuspojava za neke pacijente nego koristi, a molekularna dijagnostika i personalizirana medicina rješenje su koje će u bliskoj budućnosti revolucionarizirati medicinu kakvu danas poznajemo.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.