Hrvatski radio

Radio Sljeme

Institut Ruđera Boškovića ima Otvoreni dan!

09.06.2022.

14:33

Autor: AKK, Radio Sljeme

"Ruđer" pod povećalom

"Ruđer" pod povećalom

Foto: Robert Anić / Pixsell

Popularni Institut Ruđera Boškovića u petak, 10. lipnja ima Otvoreni dan Instituta, tradicionalno znanstveno-popularno događanje koje je do sada ugostilo više od 40 tisuća posjetitelja. Možete ga posjetiti od od 10 do 17 sati.

Manifestaciju, kojoj je cilj promicanje znanosti, inovacija i znanja, pogotovo kod djece osnovnoškolskog uzrasta te srednjoškolaca, otvorit će gradonačelnik Tomislav Tomašević, državni tajnik znanosti i obrazovanja Ivica Šušak i ravnatelj IRB-a David M. Smith.

Zatim će David M. Smith održati prezentaciju "Kako zadržati mlade istraživače?", a Marko Košiček govorit će o projekatima znanstvene komunikacije i popularizacije IRB-a.


"Dio aktivnosti imat ćemo uživo na Institutu za škole koje su se prijavile na naš poziv, dok ćemo predavanja organizirati u virtualnom obliku preko mrežne stranice IRB-a i društvenih mreža", rekao je koordinator događanja Marko Košiček, te dodaje kako su ruđerovci i ruđerovke za više od 500 registriranih učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola pripremili pet istraživačkih postaja na kojima će učenici raditi pokuse rame uz rame sa znanstvenicima.


Od kemičara će naučiti ponešto o oksidaciji, redukciji, elektrolizi, solima, kiselinama i lužinama, dok će im biolozi otkriti tajne diobenog vretena, zajedno će dijeliti stanice, mikroskopirati te istraživati supermoći našeg mozga.

Na istraživačkoj postaji mora i okoliša saznat će kako pripremiti i analizirati morski uzorak, kako boja pomaže u određivanju koncentracija i mogu li i životinje služiti kao bioindikatori stanja okoliša. S fizičarima će gledati kroz teleskope, učiti o ubrzavanju čestica i stvaranju energije Sunca na Zemlji.


"Na potezu između kipa Josipa Ruđera Boškovića i Krila Ivana Supeka proteže se livada koja ovom prilikom postaje Aleja mislilaca. Prilika je to za školarce na putu između dva povijesna fizičara sretnete i neke naše fizičare koji će s vama podijeliti svoju strast prema istraživanjima", poručuju fizičari s 'Ruđera'.


Prilikom proglašenja Europske godine mladih, Europska komisija istaknula je kako je cilj aktivnosti ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Stoga je važno podsjećati i na nužnost stvaranja još kvalitetnijih uvjeta rada i napredovanja za mlade istraživače.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici