Hrvatski radio

Radio Sljeme

Interaktivna karta za bicikliste - kako najbrže do odredišta

15.03.2016.

11:13

Autor: N.D.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga Sindikat biciklista je na osnovi karata biciklističke infrastrukture izrađenih uz pomoć Grada Zagreba odlučila postaviti interaktivnu kartu putem koje građani mogu prijaviti probleme vezane uz cjelokupnu prometnu infrastrukturu i javni prijevoz.

Interaktivna karta poslužit će kao svojevrsna društvena mreža, gdje će korisnici moći komentirati i 'lajkati' prijave drugih građana.

Ova karta obuhvaća različite mogućnosti i preporuke za sigurno i smisleno kretanje biciklom kroz Zagreb. Uz gradsko područje, iskoračili smo i u bližu okolicu i istražili najbolje puteve za povezivanje okolnih gradova i Zagreba. Vjerujemo da će ova karta brojnim sugrađanima olakšati odluku da počnu koristiti bicikl po Zagrebu i pomoći u izboru prikladnih puteva, izjavio je Goran Lampelj iz Sindikata biciklista.

Tehnički autor karte, Bartul Dragičević iz Sindikata biciklista pojašnjava da karta prikazuje samo one informacije koje pojedinac odabere te da je informativna i zabavna.

Iz Sindikata biciklista pozivaju građane da sudjeluju u popunjavanju karte informacijama tako da prijave probleme na koje nailaze, a koje će oni dalje proslijeđivati nadležnima u gradu Zagrebu. Kartu smo izradili uz mnogo truda i pažnje, koristeći desetke tisuća kilometara iskustva naših članova. Ipak, i uz našu najbolju namjeru, moguće su greške kao i promjene na terenu. Isto tako, ne poznajemo detaljno baš svaki zagrebački kvart i moguće je da postoje i bolja rješenja - „tajne“ koje znaju samo lokalni biciklisti, ističe Lampelj.

Kartu možete pronaći na web stranici Sindikata biciklista, a financirana je uz pomoć Ureda za energetiku Grada Zagreba te u sklopu EU sufinanciranog projekta Dijalog o mobilnosti u Zagrebu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.