Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Iscrtan je još neprihvatljiviji GUP"

07.02.2020.

15:58

Autor: Krešimir Vešnik

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Više od 80 amandmana na prijedlog o novom GUP-u našeg grada, prihvaćeno je jučer na skupštinskoj sjednici. Ona se u ponedjeljak nastavlja kada će se donijeti i konačna odluka o predloženom GUP-u. "Amandmanima je iscrtan još neprihvatljiviji GUP", ističu gradski arhitekti.

"Ovako nešto još se nije dogodilo pri izglasavanju planova u Hrvatskoj", ističu iz Društva arhitekata Zagreba osvrnuvši se na jučerašnju skupštinsku sjednicu i na 86 amandmana na Generalni urbanistički plan. Ovim amandmanima predložena je prenamjena zemljišta za više od milijun četvornih metara, istaknuo je član Upravnog odbora Društva, Ivan Križić - Od tih milijun kvadrata, 550 tisuća je prenamjena iz javne, zelene, rekreativne u stambene  i mješovite namjene. To je 5 puta više prenamjene nego što je bilo u srpnju. U amandmanima postoje i prenamjene u javni park ili rekreacijske zone.  

Postavlja se pitanje i znanstvene utemeljenosti predloženih amandmana, nastavlja Križić - U obrazloženjima, kada ih čitate, to su često isprazne floskule i nestručni izrazi koji je upotrebljavaju za opravdanje takvih poteza.

Najvažnije promjene koje se traže amandmanima je prenamjena središnjeg parka u Novom Zagrebu, uz zapadni dio Ulice Savezne Republike Njemačke, u mješovitu namjenu, ali i povećanje iskoristivosti na parcelama u Donjem gradu - To znači da se izgrađenost samih parcela donjogradskih blokova može za 50 posto povećati. To ne mora isključivo značiti povećanje u visinu, iako su promijenili i samu odredbu o visini blokova gdje je izbačena riječ "pretežita visina" te stavljena "visina ulice". Ona može biti i visina najviše zgrade u toj ulici. Može se dogoditi da svaki blok u Donjem gradu ima gustoću izgrađenosti kao što ju ima Cvjetni trg - objasnio je Križić.

Amandmanima su gradski zastupnici, zaključuju iz Društva arhitekata Zagreba, na već sporan i neprihvatljiv, sada iscrtali još neprihvatljiviji GUP.

Priopćenje Društva arhitekata Zagreba pogledajte ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.