Hrvatski radio

Radio Sljeme

Iskorak u muzeološkoj praksi AMZ

24.02.2022.

14:13

Autor: Nepregledno blago, Vesna Jurić Rukavina

Jacqueline Balen  na ternu

Jacqueline Balen na ternu

Foto: Osobni arhiv J.B. / Nepregledno blago/Radio Sljeme

Zbog posljedica potresa 2020. godine Arheološki muzej u Zagrebu bio je prisiljen zatvoriti svoja vrata te se okrenuti sanaciji šteta. No kustosi i ostali djelatnici vrlo su aktivni. Mišljenje naših posjetitelja izuzetno nam je važno ističe naša poznata arheologinja dr. sc. Jacqueline Balen, muzejska savjetnica i voditeljica Pretpovijesnog odjela AMZ-a. Kako će zajedno stručnjaci i javnost kreirati novi stalni postav Pretpovijesne zbirke, uskoro bi mogli saznati.

Dovoljno je ispuniti online upitnik od 25 jednostavnih pitanja, te izdvojiti samo dvije minute. 

Upitnik možete pronaći na mrežnim stranicama AMZ-a. 


Poznata hrvatska i međunarodna arheologinja dr.sc.Balen posebno voli bakreno doba, rekla je. Svaki arheolog ima svoje uže područje interesa. No, neki puta lokalitet vas odnese i u druga razdoblja, kao srednjovjekovno te još uvijek postoji interes za njeno otkriće duguljstih ženskih lubanja i niz pitanja o tom pronalasku. Trenutno sudjeluje u viđe međunarodnih znanstvenih projekata, a do sada je bia suvoditeljica i voditeljica niza arholoških istraživanja.

Ako bi već morala birati do sada od svih nalaza na terenu, obogaćuje ju i nadahnjuje Vučedolska čizmica, koja uz Vučedolsku golubicu predstavlja dragocjenu hrvatsku baštinu.


Sada je voditeljica istraživanja na Viškovci – Gradina i Lasinja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici