Hrvatski radio

Radio Sljeme

Iva Hraste Sočo nova je intendantica HNK, Tomašević bio protiv

18.11.2021.

08:39

Autor: Magdalena Pongrac

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Iva Hraste Sočo izabrana je za novu intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Na prijedlog ministrice kulture imenovala ju je Vlada, unatoč protivljenju gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je tražio da se natječaj ponovi. Njegovo očitovanje navodno nije stiglo u zakonskom roku.

U načelu, čelnu osobu HNK zajednički predlažu gradonačelnik i Ministarstvo, no iz Grada su priopćili kako ministrica nije prihvatila njihov prijedlog da se natječaj ponovi.

- Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević se na sastanku u Ministarstvu kulture 8. studenoga ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek negativno očitovao na njen prijedlog da se za intendanticu predloži dr.sc. Iva Hraste Sočo te iznio stav da je najbolje ponoviti natječaj kako bi se na njega moglo javiti još kandidata i kandidatkinja. Ministrica se s time nije složila i ponovila je sljedeći dan prijedlog u pisanom obliku, sukladno Zakonu o kazalištima - stoji u priopćenju iz Grada.

Iz ministarstva pak ističu da se Grad nije očitovao u zakonskom roku pa su se stekli uvjeti da ministarstvo predloži Vladi svoju kandidatkinjuMinistrica Nina Obuljen Koržinek izjavila je kako je odluka o imenovanju Hraste Sočo "u prvome redu vođena potrebom da se kazalištu da jedna nova energija kada govorimo o upravljanju i da ponovno kazališne teme budu u fokusu javnosti, a ne one koje su se zadnjih godina nametale."

Mandat Dubravke Vrgoč završava krajem kolovoza iduće godine, a nova intendantica na dužnost stupa prvoga rujna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.