Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ivica Buljan u HNK-u postavlja dramu "Tri zime" Tene Štivičić

23.03.2016.

11:40

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drama "Tri zime" nagrađivane hrvatske dramatičarke Tene Štivičić, praizvedena u studenome 2014. u The National Theatre u Londonu, dobit će svoju hrvatsku inačicu koju će u subotu 30. travnja premijerno na scenu Hrvatskog narodnog kazališta postaviti redatelj Ivica Buljan.

Kako se ističe u najavi na mrežnim stranicama HNK-a, drama prati sudbine snažnih žena iz četiriju naraštaja povezanih jednom kućom, a Štivičić je kao ishodište za nju uzela priču iz vlastite obitelji, nadahnuta teškim životom svoje prabake koja je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije rodila izvanbračno dijete.

Prva je zima - zima 1945., kada majka i kći s mužem i tek rođenom djevojčicom po partijskom ključu useljavaju u vilu endehaškoga emigranta, koja krije još jednu preostalu stanovnicu i majčinu staru poznanicu. Slijedi zima 1990., u vrijeme uoči Domovinskoga rata, kada je nova država još u povojima a obitelj Kos se u kući okuplja na karminama. Posljednja je zima iz naslova - zima 2011., u osvit nove Unije, kada se u kući priprema vjenčanje, a obitelj Kos ponovno je na okupu, zatvaraju se neka obiteljska poglavlja i prekidaju duge šutnje, dok novi moćnici vođeni samo ideologijom kapitala kroje sudbinu kuće u kojoj se dalje talože godine i sjećanja…

Razvijajući svoju priču u fikciji koja izvire iz čvrstog tkanja povijesne zbilje, Štivičić nastoji prije svega ispričati životne priče svojih junakinja koje stoje ispred platna na kojemu se izmjenjuju prizori društvenih i političkih promjena, ratova i nepostojanoga mira, stoji u najavi.

Sentimentalno, a dokumentarno, iskreno i nipošto patetično, dramski vješto prepletene 'Tri zime' uvlače nas u vlastite polemike kojih nije pošteđena ni jedna obitelj. Ono što preživljava i ostaje nad komadom je vjera u život koja bdije nad svim događajima i neiscrpna ženska snaga za nove početke, dodaje se.

Drama praizvedena u studenome 2014. na jednoj od najznačajnijih europskih pozornica, londonskome The National Theatreu, u New Yorku je osvojila uglednu nagradu The Susan Smith Blackburn Prize koja se dodjeljuje dramatičarkama koje pišu na engleskome jeziku.

Hrvatska će ju publika vidjeti u redateljskoj viziji ravnatelja Drame HNK-a Zagreb Ivice Buljana i glumačkoj interpretaciji Ksenije Marinković, Dragana Despota, Jadranke Đokić, Luce Anić, Barbare Vicković, Mislava Čavajde, Bojana Navojeca, Nine Violić, Franje Kuhara, Siniše Popovića, Made Peršić, Silvija Vovka, Alme Price i Slavka Jurage.

Asistent redatelja je Paolo Tišljarić, dramaturginja Mirna Rustemović, scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, dizajn svjetla potpisuje SONDA4, a dizajn videa Toni Soprano.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.