Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ivica Lovrić: "Ako amandmani ne prođu, Zakon nećemo podržati!"

11.12.2018.

15:01

Autor: Margareta Jozinović

Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / -

Na Konačni prijedlog zakona o udžbenicima, o kojem se u Hrvatskom saboru glasuje ovog tjedna, zastupnici okupljeni u Klub Bandićeve Stranke rada i solidarnosti danas podnose amandmane. Ako ne budu prihvaćeni - neće poduprijeti Zakon!

Prijedlog Zakona o udžbenicima dio je reforme kojom bi se učenicima osnovnih i srednjih škola osigurale lakše torbe, jeftiniji udžbenici, ali i njihova digitalizacija. Klub Bandićeve Stranke rada i solidarnosti danas podnosi nekoliko amandmana, rekao je pročelnik gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić koji smatra kako se ovim Zakonom pogoduje tzv. digitalnom lobiju. Zbog toga predlažemo da se u članku 14 ugrade nove tri stavke. Prva je da se u proračunu RH predviđaju sredstva za financiranje udžbenika učenika osnovnih škola, druga je da se doda prijedlog da Vlada može sukladno raspoloživim sredstvima financirati i udžbenike srednjih škola i da može financirati i druge materijale, objasnio je Lovrić.

Godinama se govori o cjelovitoj kurikulskoj reformi školstva koja je u rujnu započela eksperimentalnom fazom takozvane Škole za život. Eksperimentalna faza traje već nešto više od 3 mjeseca, a rezultata još nema zbog čega gradska zastupnica Gordana Rusak apelira na resorno ministarstvo. Dajte nam predočite rezultate, metodologiju s kojom ste došli do njih, predočite da uistinu ostvarujete ciljeve koje ste zacrtali! Ako tih rezultata nema onda to nije ništa drugo nego politički igrokaz u kojem je IT sektor dobio glavnu ulogu, naglasila je Rusak.

Ukoliko amandmani ne budu prihvaćeni Klub zastupnika neće podržati prijedlog spomenutog Zakona.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.