Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ivica Lovrić zbog reklamnih panoa najavljuje prijavu gradonačelnika Tomaševića

18.09.2023.

14:10

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Zbog divovskih reklama Zagrepčani noćima ne mogu spavati

Zbog divovskih reklama Zagrepčani noćima ne mogu spavati

Foto: HTV / HRT

Novi napad oporbe na gradsku vlast. Ovoga puta neovisni gradski zastupnici, Ivica Lovrić i Gordana Rusak, poručuju - gradonačelnik Tomašević svjesno krši propise, oštećuje gradski proračun i šteti zdravlju građana. Najavljuju i prijavu Državnom odvjetništvu, a razlog su veliki svijetleći reklamni panoi. 


Kao primjer kršenja zakona i propisa poslužio im je pano postavljen na raskrižju Savske ceste i Slavonske avenije za kojeg Ivica Lovrić tvrdi da je površine veće od one koju dopušta pravilnik. 


- Ovaj nije bespravan. Za njega je Tomašević potpisao ugovor, ali je suprotan zakonu. I tražim od Tomaševića da nas izvijesti koliko je on legalizirao bespravno postavljenih panoa. Ali on skriva te podatke kao zmija noge. Zašto? Zato što mu to ne ide u prilog. Tomašević je potpisao ugovor u kojem piše da ovaj pano ima 59 četvornih metara jer po pravilniku ne smije imati više od 60. A on ima 75 četvornih metara. Oglašivač ga iznajmljuje po 75. Ovaj pano se nalazi u četvrtoj zoni, po kojoj se računa naplata. Tomašević je u ugovor stavio da se nalazi u petoj zoni. Što je to nego pogodovanje? Tomašević laže i pogoduje. Ove podatke ćemo sasvim sigurno poslati Državnom odvjetništvu, kaže Lovrić.


A Lovrićeva kolegica, Gordana Rusak, tvrdi da Tomislav Tomašević ipak nije "zeleni gradonačelnik", kakvim se predstavljao u kampanji.


- Nedaleko se nalazi ulica Tina Ujevića gdje je porušeno drveće da bi se počeli graditi stupovi za reklamne panoe. Ali to nije sve. Porušen je čitav drvored na Držićevoj zbog reklamnih panoa. To je ekocid. Gospodin gradonačelnik, koji je "zeleni gradonačelnik" piše crno ovoj prirodi. Problem je i svjetlosno zagađenje s ovakvim panoima. Struka kaže da svjetlosno zagađenje utječe na cirkadijalni ritam svih živih bića. I ljudi i životinja, ali i biljaka, rekla je Rusak.


Rusak je prozvala i organizacije civilnog društva rekavši da sada nisu tako glasne kao kada se na Trgu žrtva fašizma posjekla magnolija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici