Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ivica Rovis: "Za obnovu dimnjaka ne treba čekati novi zakon!"

08.05.2020.

12:25

Autor: Boris Bogić

Marko Lukunić/PIXSELL

Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / -

Ravnatelj Gradskog zavoda za prostorno uređenje, Ivica Rovis, u našem je programu potvrdio da je na sastanku gradskih službi i ministarstava, koji je nedavno održan, zaključeno da nije potrebno čekati Zakon o obnovi kako bi se krenulo u sanaciju dimnjaka nakon potresa.

Postojeća zakonska regulativa dovoljna je za reguliranje na koji način treba obnoviti dimnjake te je potrebno što prije donijeti odluku o početku sanacije, rekao je Ivica Rovis.

Dodao je da se ne može čekati Zakon o obnovi koji bi, ako ne bude donesen prije raspuštanja Sabora, mogao biti prihvaćen tek najesen.

- Ono što je ključno, dimnjak ne mora biti sastavni dio zakona. Dimnjake možemo posebnom odlukom, tj. postojećim pravilnicima, regulirati i donijeti odluku Vlade da će se sufinancirati građanima iznos koji je u fiksnom dijelu određen -

Bojleri su poseban problem. Naime, prema novom zakonu atmosferski bojleri, kakve ima većina građana, više se ne smiju ugrađivati. Ako se dimnjaci saniraju za nove "kondenzacijske", građani će i njih morati kupiti.

Rovis, pak, tvrdi da atmosferski bojleri nisu zabranjeni, da se kondenzacijski samo preporučuju te da će i država pomoći u financiranju novih bojlera.

- Ministar Štromar je sam najavio da je vlada odlučila sa 140 milijuna pomoći građanima. Sto milijuna kuna je osigurano je iz kreditnih sredstava, a 40 milijuna kuna iz Ministarstva zaštite okoliša za nabavku bojlera -

U iščekivanju zakona o obnovi, ravnatelj Gradskog zavoda za prostorno uređenje Ivica Rovis otkrio je da su prema državi uputili prijedlog osnivanja građevinskog fonda u koji bi se uplaćivala sva sredstva za obnovu, a grad bi u njega uplatio i 850 milijuna kuna koje inače uplaćuje u državni fond solidarnosti za manje razvijene županije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.