Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Iz Grada nisu uspjeli demantirati katastrofalno stanje proračuna"

25.02.2019.

12:59

Autor: Krešimir Vešnik

"Iz Grada nisu uspjeli demantirati katastrofalno stanje proračuna"

"Iz Grada nisu uspjeli demantirati katastrofalno stanje proračuna"

Foto: - / -

"Grad za financijski kolaps okrivljuje Vladu koju podupire i gradonačelnik Bandić i time nisu uspjeli dematirati katastrofalno stanje proračuna", poručili su iz MOST-a osvrnuvši se na nedavni dokument u kojem stoji da grad ima manjak od oko milijardu i 400 milijuna kuna u proračunu.

Iz Grada su istaknuli da je manjak, većinom, zbog državnih poreznih reformi s čime se MOST-ovci ne slažu.  

"Administracija gradonačelnika Milana Bandića nije uspjela demantirati dokument koji dokazuje da su gradske financije pred kolapsom", poručili su iz MOST-a.

Podsjetimo, dokument je zapravo dopis pročelnice Gradskog ureda za financije gradonačelniku i njegovim suradnicima u kojem se navodi da Zagreb ima manjak u proračunu od oko milijardu i 400 milijuna kuna. Iz Grada su potvrdili autentičnost dopisa te su istaknuli da je takvo stanje, između ostalog, zbog poreznih reformi. Voditelj MOST-ovog savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo Vedran Jerković s time se ne slaže - Što se tiče odgovornosti Vlade Republike Hrvatske i prihoda jedinica lokalne samouprave od poreza na dohodak, od 1.1.2018. taj dio neće ići centralnoj državi nego isključivo jedinicama lokalne samouprave u 100 postotnom iznosu. Ne može biti problem u vladi; mi već tri godine u MOST-u naglašavamo da je problem grada Zagreba neodgovorno planiranje gradskog proračuna - rekao je Jerković. 

To što grad prebacuje odgovornost na Vladu je neprihvatljivo, poručio je saborski zastupnik MOST-a, Marko Sladoljev - Sad su nam jasni Bandićevi amandmani koje je pokušao progurati u Sabor, a to je da se financiranje udžbenika i projekt majke odgajateljice prebaci na državnu vlast i na državni proračun jer on to sam više ne može financirati - dodao je Sladoljev. 

Iz grada, međutim, navode kako situacija nije toliko alarmantna kako ju MOST-ovci žele prikazati te da su u projekciji proračuna za 2020. i 2021. predvidjeli pokriće manjka u proračunu. No, iz MOST-a navode de je izjava pročelnice gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Mirke Jozić - I ako bi posrnuo grad Zagreb, posrnula bi Hrvatska - dovoljan dokaz ozbiljnosti situacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.