Hrvatski radio

Radio Sljeme

Iz novog prijedloga Plana maknute sporne lokacije Obreščica i Podsused

16.05.2018.

12:22

Autor: Margareta Jozinović

Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / -

Odbor za mjesnu samoupravu danas na sjednici nije podržao novi prijedlog Plana gospodarenja otpadom koji bi se trebao naći sljedeći tjedan na Skupštinskoj sjednici iz kojeg su izbačene dvije sporne lokacije za preradu i odlaganje otpada - Obreščica i Podsusedska cementara.

U novom prijedlogu Plana koji će se ponovno naći na dnevnom redu Skupštinske sjednice idući tjedan, iz Gradskog ureda za energetiku, gospodarstvo i zaštitu okolisa, Tatjana Operta, najavila je kako su se maknule 2 lokacije - Obreščica I Podsused. Ukoliko se Plan donese pristupit će se istraživanju alternativnih lokacija. Što se tiče Strateške studije jedina je izmjena - da se dodao aneks u kojem je objašnjeno da se mjere zaštite okoliša i dalje primjenjive za planiranje postrojenja i građevina u sustavu gospodarenja otpadom uz brisanje naziva lokacija u mjerama zaštite okoliša. Dakle, ostale su sve mjere osim naziva lokacija. Potrebno je naglasiti da je za potrebe realizacije novih građevina potrebno napraviti studiju izvodljivosti kojime će se utvrditi sam način tehnologije, uvjeti zaštite okoliša i utjecaj na prirodu.

HDZ-ov Drago Prgomet istaknuo je kako Grad još uvijek nema mišljenje Ministarstva zbog čega će ostati suzdražani, te upitao podrazumijeva li Plan automatski i mijenjanje GUP-a, Operta je objasnila kako će se mijenjati tek kada se napravi studija izvodljivosti. Kada se napravi studija izvodljivosti kojom će se istražiti sve moguće alternativne lokacije te koja će pokazati lokaciju koja će zadovoljavati uvjete koji su propisani i Planom RH i strateškom studijom, te nove lokacije će se uputiti na Skupštinu koja će predstavljati temelj za izmjenu prostorno planske dokumentacije.

Na pitanje HDZ-ovog Kazimira Ilijaša ispunjava li Plan sve točke kako bi Grad aplicirao za EU fondove, Operta je dodala kako je sadržavao i prošli koji, podsjetimo, nije prošao na Skupštini. S 2 protiv - SDP-ovog Saše Molana, te Svibora Jančića iz plotičke platforme ZA grad, 2 HDZ-ova suzdražana te jednim glasom za - Odbor za mjesnu samoupravu nije podržao novi prijelog Plana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.