Hrvatski radio

Radio Sljeme

Iz trećeg pokušaja konstituirana Skupština Zagrebačke županije

03.08.2021.

14:40

Autor: Boris Bogić

Željko Lukunić/PIXSELL

Željko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / -

Skupština Zagrebačke županije danas je, iz trećeg pokušaja, napokon konstituirana. Nakon što je HSS, koji je na izborima bio u koaliciji s SDP-om, dogovorio suradnju s HDZ-om, za predsjednicu skupštine izabrana je Martina Glasović iz HSS-a, dok će potpredsjednik biti HDZ-ov Mato Čičak

Nakon dva neuspjela pokušaja konstituiranja Skupštine Zagrebačke županije, prije tjedan dana odjeknula je vijest da su se oko formiranja potrebne većine dogovorili HSS i HDZ s Nezavisnom listom župana Stjepana Kožića i strankom Bandić Milan 365.

HDZ-ovih 13 zastupnika složilo je tako potrebnu većinu od 25 zastupnika s četiri dometnuta HSS-ovca te osam zastupnika liste župana Kožića i stranke Bandić Milan 365.

Uoči početka skupštine nagađalo se o mogućoj suradnji između Kožića i oporbe – SDP-a, Fokusa i Domovinskog pokreta, jer je Kožić s njima pregovarao.  Međutim predsjednik županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović smatrao je to malo vjerojatnim. No burno je reagirao na HSS-ovu "izdaju".

- HSS je ušao u konkurenciju nakon HNS-a na državnoj razini, u konkurenciju najlicemjernijih političkih stranaka, političkih pervertita i siguran sam da će za to snositi i određene posljedice među biračima -

Novoizabrana predsjednica skupštine Zagrebačke županije Martina Glasović iz HSS-a, naglasila je da nakon svih razgovora koji su se vodili oko imenovanja, a HSS je , prema njezinim riječima najmanje "razgovarao", zadovoljna što je skupština napokon konstituirana te da koalicija s HDZ-om ne postoji, ali postoji suradnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.