Hrvatski radio

Radio Sljeme

Iz zagrebačkih proračunskih zaliha nenamjenska potrošnja novca

30.12.2018.

10:07

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

Državni revizori otkrili su da je gradonačelnik Milan Bandić prošle godine financirao 3289 programa s ukupno 280 milijuna kuna, od čega je najviše otišlo na sport i kulturu. Sporno je što je novac otišao na neke manifestacije iz tzv. proračunskih zaliha: Fonda za elementarne nepogode i katastrofa.

Više od tri i pol milijuna kuna je i 2016. i 2017. godine iskorišteno za namjene za koje nije smjelo biti korišteno. Proračunska zaliha je korištena za tekuće donacije, a prema Zakonu o proračunu smije se korisiti samo za nepredviđene namjene", rekla je Biserka Čoh Mikulec, pomoćnica glavnog državnog revizora. Između ostalog, novac se koristio za organizaciju izbora za Miss, nogometnog turnira u BiH, i Maratona lađa. Nepravilnosti su utvrđene i u plaćanju goriva za automobile, mobilne usluge te brojne cateringe i donacije udrugama. Revizijska izvješća dostavljaju se Saboru, a sankcije može tražiti Državno odvjetništvo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.