Hrvatski radio

Radio Sljeme

Iz Zavoda apeliraju na pozitivne da se jave liječnicima obiteljske medicine

27.10.2020.

18:15

Autor: Boris Bogić

Borna Filić/PIXSELL

Borna Filić/PIXSELL

Foto: - / -

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" pozvao je građane koji su se testirali na COVID 19 da obavezno ostanu kod kuće do dolaska nalaza, a ako im stigne pozitivan nalaz da se jave nadležnom liječniku obiteljske medicine radi određivanja izolacije.


Liječnici obiteljske medicine su također ovlašteni donijeti odluku o samoizolaciji kako bi se ubrzao proces u ovako preopterećenim epidemiolozima", ističe NZJZ u priopćenju građanima.

Zavod je ovaj apel uputio "zbog izrazito velikog broja pozitivnih osoba na koronavirus te svakodnevno velikog broja briseva koji se uzimaju te potom analiziraju.

Isto tako, Zavod moli sve građane koji imaju informaciju da su zaraženi koronavirusom da obavijeste svoje bliske kontakte te da ih upute da se jave nadležnom liječniku obiteljske medicine, bez obzira jesu li dobili poziv epidemiologa ili ne.

Na taj način pomoći će se epidemiolozima u njihovom radu te pravovremenom reakcijom pridonijeti što bržem suzbijanju širenja epidemije, naglašavaju iz Zavoda.

Uz poruku - "Ostanimo hrabri, odgovorni i ustrajni! - iz Zavoda podsjećaju da njihovi epidemilozi, kao i svi epidemiolozi u Hrvatskoj, od pojave prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj, poduzimaju nadljudske napore da se testira što veći broj građana te kako bi se epidemija što brže stavila pod kontrolu, pa njihov rad često traje od ranoga jutra do kasno navečer, te sutradan sve ispočetka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.