Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izbori: U Zagrebu su zbog potresa neka biračka mjesta na novoj lokaciji

05.07.2020.

06:09

Autor: Vesna Jurić Rukavina, HINA

Foto: Ministarstvo uprave

Foto: Ministarstvo uprave

Foto: - / -

Hrvatski birači danas biraju 10. saziv Hrvatskog sabora. U Zagrebu je na popisu 694.434 birača. Zbog potresa deseci biračkih mjesta imaju nove lokacije. Detaljnije ako niste informirani pročitajte na: uprava.gov.hr/ Registar birača. Ne zaboravite maske i svoje olovke, zbog zaštite od korona virusa.

Izbori se odvijaju u pogoršanoj epidemiološkoj slici  u Hrvatskoj i Zagrebu. U nastavku teskta i o uputama važnim za zaštitu zdravlja od virusa SARS-COV 2. 

Pravo glasa ima 3 milijuna 860 tisuća birača, među njima i  830 zaraženih koronavirusom. Osobe koje su zaražene biračko pravo ostavrit će uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Na poziv zaraženog, članovi biračkog odbora doći će pred njegov stan ili kuću, no zbog zaštite od zaraze neće biti neposrednog kontakta ni sa zaraženim, ni sa glasačkim listićem, sve će ići preko osobe od povjerenja.

Epidemioloških mjera morat će se držati birači, 70 tisuća članova biračkih odbora, oko 8700 promatrača, mediji.
Birači kod ulaska na biračko mjesto moraju dezinficirati ruke, preporučeno im se nošenje maski i kemijske olovke kojom će glasovati, nose li masku, kratko će je skinuti kod provjere identiteta. U prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan, poštuju razmak od metra i pol kojeg drže i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.
Članovi biračkih odbora obvezno nose maske, preporučeno im je nošenje rukavica, redovita dezinfekcija ruku. Prostoriju u kojoj se nalazi biračko mjesto treba prozračivati više puta na izborni dan, a površine koje se često dodiruju (stolovi, kemijske olovke)  više puta prebrisati dezinficijensom.
I promatrači moraju dezinficirati ruke, obvezno nositi masku, preporučeno im je nošenje rukavica. Ne nose li zaštitnu opremu, može ih se udaljiti sa biračkog mjesta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.