Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izborom predsjednika - konstituiran je novi saziv Hrvatskog sabora!

28.12.2015.

13:19

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kandidat Domoljubne koalicije i Mosta nezavisnih lista akademik Željko Reiner bio je jedini kandidat za predsjenika Sabora. Od 151 nazočnog zastupnika za njega ih je glasovalo 88 , 62 su bila suzdržana, a jedan je bio protiv.

Dosadašnji predsjednik Josip Leko obratio se zastupnicima i upozorio ih kako svima na vrhu prioriteta moraju biti Hrvatska i demokracija. Zamolio ih je da poštuju dignitet Sabora i njegov Poslovnik. Demokracija traži strpljenje i sve se mora odvijati na korist građana i općih ciljeva, poručio je Leko.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko potom je pozvao sve zastupnike da podrže Reinera.

Sam Željko Rainer zahvalio je svima koji su glasovali za njega, ali i onima koji to nisu učinili. To je dokaz da živimo u demokratskoj, pluralističkoj i europskoj Hrvatskoj poručio je te za to zahvalio prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i svim braniteljima. Sabor jest i mora biti lučonoša domoljublja i hrvatske tradicije, ali mora biti i čvrsti jamac prava svih građana i manjina te mjesto kulture i dijaloga. Najavio je kako će tražiti da se Hrvatski sabor preimenuje u 'Hrvatski državni sabor'. Rekao je još kako povijest treba pamtiti, ali ne i u njoj tražiti izgovore. Smatra kako je konsezus o bitnim društvenim pitanjima moguć - i potreban.

Sjednicu je sazvala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon što je mandat za sastavljanje buduće vlade povjerila Tihomiru Oreškoviću, kandidatu Domoljubne koalicije i Mosta nazevisnih lista, koji je donio 78 potpisa potpore izabranih zastupnika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.