Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izgradnja hladnjače Distributivnog centra pri završetku

12.09.2017.

15:59

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rakitovcu kod Velike Gorice gradi se hladnjača Distributivnog centra za voće i povrće koja će proizvođačima omogućiti dugotrajno skladištenje plodova i plasman na tržište i izvan sezone. Gradilište su posjetili zagrebački župan Stjepan Kožić i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

Nakon što je prije pet godina završena prva faza izgradnje Distributivnog centra kojom se proizvođačima omogućilo pakiranje i sortiranje proizvoda, druga faza, izgradnja hladnjače za dugotrajno skladištenje voća i povrća trebala bi biti dovršena ove godine.

Bit će realizirano u roku u kojem smo i ugovorili. U 11.-om mjesecu bi sve skupa trebalo biti gotovo i imati uporabnu dozvolu i objek bi mogao počet sa svojom funkcijom, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Projekt je vrijedan oko 27 milijuna kuna, a većim je dijelom financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda.

Vlasnici hladnjače, kapaciteta 3 tisuće tona, su proizvođači, a osim onih iz Zagrebačke županije, kao regionalni centar, na raspolaganju će biti i onima iz Međimurja.

Ove školske godine Distributivni centar svoje voće i povrće dostavlja školama u zagrebačkom prstenu, Time smo našim proizvođačima osigurali određeni plasman svojih količina svoje robe. Zasad je to za one škole čiji je osnivač Zagrebačka županija, srednje i osmogodišnje. Za ukupan ovaj program u školskoj godini je program vrijedan oko milijun i 50 tisuća kuna, istaknuo je Kožić.

Hladnjača koristi modernu ultra low oxygen tehnologiju koja smanjuje udio kisika i tako omogućuje dugotrajno skladištenje proizvoda čime će proizvođaći moći plasirati svoje voće i povrće i izvan sezone dozrijevanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.