Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izgradnja nove tramvajske pruge od Kvaternikovog trga do Velike Kosnice

13.05.2017.

13:30

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt nove tramvajske pruge od Kvaternikovog trga do Velike Kosnice, a kasnije i do Zračne luke "Franjo Tuđman", danas je, sa svojim suradnicima, predstavio gradonačelnik Milan Bandić. Trenutno je u izradi projektno tehnička dokumentacija za njezinu izgradnju.

Izgradnja projekta pruge bit će u 4 etape u kojima će biti izgrađena dvokolosiječna pruga i to: u prvoj etapi u Radničkoj cesti, od Ulice grada Vukovara do zaokretnice u Savišću; u drugoj etapi u Heinzlovoj ulici od Zvonimirove ulice do Ulice grada Vukovara; u trećoj etapi od zaokretnice u Savišću preko Domovinskog mosta do Velike Kosnice; u četvrtoj etapi, od Kvaternikovog trga do Zvonimirove ulice.

Svi objekti koji se nalaze na trasi će biti srušeni za što se rješavaju ili su riješeni imovinsko-pravno odnosi. To vrijedi i za zgradu bivšeg kupališta na Kvaternikovom trgu.

Dužina trase je 8 i pol kilometara, prijevozni kapacitet putnika je 1 700 osoba u jednom satu i jednom smjeru. Vožnja će trajati 33 minute, a na trasi će biti 13 stajališta. To je u odnosu na sadašnje stanje, autobusni prijevoz, duplo veći kapacitet i duplo kraće vrijeme trajanja puta. U drugoj fazi će od Velike Kosnice ići spoj do Zračne luke, rekao je izvršni direktor tvrtke "Elektroprojekt", Davor Paradžik, koja je s splitskom tvrtkom "Geoprojekt" dobila posao.

To će biti jedan od najljepših poteza grada - i prometni i infrastrukturni, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 100 milijuna eura. Radovi bi trebali početi na jesen, a puni profil pruge trebao bi biti gotov za godinu i pol do dvije godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.