Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izložba fotografija Franje Pommera u Muzeju grada Zagreba

13.06.2017.

13:46

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom izložbe čije će otvorenje biti u prosincu ove godine, održana je konferencija za medije s namjerom da se javnost upozna s projektom te da građani, koji u svojem privatnom vlasništvu imaju fotografije Franje Pommera ili njegovih suvremenika doniraju fotografije Muzeju grada Zagreba.

Puno ime izložbe je "Pomer 1856 / Fotografične slike naših narodnih spisateljah", a Franjo Pommer bio je prvi zagrebački fotograf s registriranim ateljeom i autor prvog fotografskog projekta izvedenog u Hrvatskoj.

Na izložbi će biti objedinjen izbor od svih sačuvanih fotografija Franje Pomera koje se čuvaju u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt i Hrvatskom državnom arhivu.

"Ovo neće biti samo povjesna izložba nego će se uz Pomerove fotografije prezentirati i radovi suvremenog fotografa Roberta Gojevića", rekao je Hrvoje Gržina iz Hrvatskog državnog arhiva.

Franjo Pommer rođen je u Danskoj 1818. godine, a u Zagreb dolazi najkasnije 1852. i zapošljava se kao dekorater u kazalištu. Dvije godine kasnije po prvi puta se spominje u tisku kao suvlasnik fotografskog atelijera u gornjogradskoj Vijećničkoj (danas Kuševićevoj) ulici.

Godine 1855. započinje raditi na fotografskom pothvatu, po kojem će ostati zabilježen u povijesti hrvatske fotografije, naime započinje fotografirati hrvatske spisatelje, između ostalih: Vjekoslava Babukića, Mirka Bogovića, Dimitrija Demetra, Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Bogoslava Šuleka, Ljudevita Gaja, Antuna i Ivana Mažuranića. Fotografije su bile objavljene u svescima s po tri fotografa s životopisama, te pojedinačno, a stavljene su u prodaju u srpnju 1856. godine.

Pommerov fotografski rad uglavnom je bio vezan uz atelijer i većina njegovih sačuvanih fotografija su portreti poznatih i nepoznatih građana. Jedna od rijetkih sačuvanih Pommerovih fotografija snimljenih van atelijera je Odkriće spomenika Jelačića bana u Zagrebu 16. prosinca 1886., koja se čuva u Muzeju grada Zagreba.

Franjo Pommer izlagao je svoje "svietlopise" na Prvoj dalmatinsko - slavonsko - hrvatskoj izložbi, održanoj 1864. u Zagrebu gdje je osvojio srebrnu kolajnu, te na Etnografskoj izložbi u Moskvi 1867. godine,  na kojoj su njegove fotografije narodnih nošnji nagrađene medaljom

Izložbu će pratiti dvojezični hrvatsko-engleski katalog s tekstovima: o životu i radu Franje Pommera, o ranoj atelijerskoj fotografiji, o radovima i zbirkama tog autora te o Robertu Gojeviću i suvremenoj interpretaciji povijesne teme i fotografskih postupaka.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.