Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izložba "Pimp my Pump" na Glavnom

16.05.2015.

12:49

Autor: Irena Dizdarević, Ante Raić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Glavnom željezničkom kolodvoru tijekom vikenda (16. i 17. svibnja) možete razgledati zanimljivu Izložbu, koju je u suradnji s Hrvatskim željeznicama priredio kolektiv ulične umjetnosti "Pimpmyj Pump".

Izložba je postavljena u četiri vagona na poštanskom kolosijeku 6. perona, a predstavljaju se do sad oslikani Franceki. Sam projekt "Pimp my Pump" pokrenut je, podsjetimo, prije 4 godine, a njegov je cilj bio - oslikati stare pumpe, kako bi ih se spasilo od zaborava odnosno oživilo kao jedan od simbola Zagreba. Do danas je oslikano 100-njak pumpi u brojnim zagrebačkim četvrtima. Projekt tako trenutačno podupiru sam Grad, Turistička zajednica te Vodoopskrba i odvodnja.

Zagrebačke pumpe postavljale su se na prijelazu 19. u 20. stoljeće, u kvartovima gdje kućanstva nisu imala priključke na vodovod. Iako im je službeni naziv "Viktorija zdenci", među građanima su do danas upamćene kao 'Železni Francek' ili 'Železni Martin' - prenosi HINA.

Boris Bare osnivač cijeloga projekta  i organizator izložbe istaknuo je i njezin humanitarni karakter. Fotografije dosadašnjih radova "Pimp my Pumpa" postavit će se u izložbeno-galerijskom vagonu koji je dio Zbirke željezničkih vozila i dijelova Hrvatskog željezničkog muzeja, a čijom će se prodajom prikupljati sredstva za pomoć stradalima u potresu u Nepalu. Ideja za humanitarni aspekt projekta pojavila se nakon što se jedan od članova kolektiva vratio iz potresom pogođenog Nepala, a uz fotografije "Pimp my Pump" radova, prodavat će se pedesetak najboljih fotografija hrvatskih državljana koji su zadnjih nekoliko godina putovali po Nepalu, a neki od njih bili su tamo i u vrijeme potresa.

U ostala tri vagona moći će se razgledati pumpe posebno oslikane za tu priliku i prikazivati filmovi, koje su ustupili Restart i Dokukino i među kojima je i film "Marley", dok se druženje očekuje u, mnogim putnicima omiljenom, 'buffet vagonu'.

U prilogu  organizator -  Boris Bare o humanitarnoj noti Izložbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.