Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izložba "Rat i mir na Balkanu" postavljena u NSK

13.01.2016.

15:45

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Putujuća izložba "Rat i mir na Balkanu", u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, može se razgledati do kraja siječnja. Predstavlja rad fotografa koji su dokumentirali rat i život na Balkanu u razdoblju od 1914. do 1918., prikazujući ratište koje je još uvijek uglavnom nepoznato.

U suradnji Goethe instituta i Nacionalne i sveučilišne knjižnice domaćoj se javnosti otkrivaju radovi pet fotografa i prikazuje dvanaest kratkih filmova u kojima vodeći povjesničari iz osam zemalja prikazuju iskustvo rata u jugoistočnoj Europi.

Američki fotograf Lewis Hine snimao je djecu žrtve rata, dok je njegov sunarodnjak Ariel Varges slikao Solun u vrijeme kada su multinacionalne snage Antante bile smještene u tom gradu.

Ruski fotograf Samson Černov pratio je povlačenje srpske vojske kroz planine Albanije, dok su dvojica anonimnih fotografa iz njemačke i francuske vojske otkrivala svakodnevicu na Balkanu u vrijeme rata, kao i ratne zločine nad civilima.

Iz kratkih filmova koji se na izložbi prikazuju putem prijenosnih računala saznaje se o svim strahotama Prvog svjetskog rata na Balkanu i mnogo prolivene krvi u tzv. "buretu baruta" .

Jedan od teoretičara, britanski novinar Misha Glenny smatra kako je bilo neminovno da će upravo na Balkanu nešto poći po zlu, s ozbirom na toliko tenzija na tom prostoru između lokalnih te regionalnih i velikih sila. Za njega je Balkan "detonator, inicijalna kapsula koja pokreće eksploziju", a 'bure baruta' je sama Europa zbog sukoba između velikih sila. Po njegovoj ocjeni, slabo je dokumentirano koliko je krvi proliveno na ovim prostorima u to doba - u Njemačkoj i Francuskoj stradalo je približno četiri posto stanovništva, a na Balkanu su te brojke šokantno veće. Seljaci su vješani u znak odmazde, gradovi ispražnjeni radi radne potrebe okupacijske vojske, stotine tisuća ljudi je raseljeno ili pobijeno, dok su milijuni umrli od neuhranjenosti i bolesti.

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja, u sklopu izložbe priredit će se didaktičko razgledavanje za učenike srednjih škola.

U povodu Noći muzeja, 29. siječnja, prikazat će se dokumentarni film "War and peace in the Balkans" u predvorju Knjižnice, koji govori o utjecaju Prvoga svjetskog rata na civile, ekonomiju i život općenito na Balkanu. Film donosi ratne slike iz Grčke, Turske, Bugarske, Makedonije i Srbije te izjave stručnjaka koji su se tijekom koncipiranja izložbe "Rat i mir na Balkanu" bavili tom temom.


Od kraja 2014. godine do danas izložba je bila postavljena u Ateni, Bukureštu, Sarajevu i Beogradu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.