Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izmet na ulicama nije problem pasa, nego neodgovornih vlasnika

18.03.2017.

13:45

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kod košarice za pseći izmet na Zrinjevcu gradski HSLS održao je konferenciju za novinare. Time su htjeli upozoriti kako je Zagrebu nužno potrebna proširena politika upravljanja otpadom koja se odnosi na pseći izmet.

U našem je gradu sve više čipiranih pasa, ali i sve više neodgovorih vlasnika koji ne čiste izmet za svojim ljubimcima. Prema procjenama, čak polovica vlasnika ne počisti za svojim psom, a u isto vrijeme u gradu već godinama nije postavljena niti jedna nova košara za pseći izmet. 

Alen Ostojić iz gradskog HSLS-a smatra kako grad, osim postavljanja većeg broja košarica za pseći izmet u svim gradskim četvrtima, treba težiti i primjeni nekih suvremenih tehnologija koje bi mogle riješiti problem psećeg izmeta. Zalažemo se i za javnu kampanju kojom bi se podizala svijest onih neodgovornih vlasnika. Moramo promijeniti Zakon o komunalnom redarstvu - komunalni redari moraju imati kvalitetnije ovlasti i onda će biti i učinkovitija priča.

Ostojić je naglasio kako se HSLS protivi ideji gradonačelnika Bandića o uvođenju psećeg DNK registra, jer bi za njegovu uspostavu iz gradskog proračuna trebalo izdvojiti više od 20 milijuna kuna. 

U Zagrebu nemamo problem sa psima lutalicama. To znači da pseći izmet na zagrebačkim ulicama i ostalim javnim površinama nije problem pasa, već neodgovornih vlasnika prema kojima su komunalni redari potpuno nemoćni, poručio je HSLS-ovac Ostojić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.