Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izmijenjen pravilnik, žičara će uskoro dobiti posljednju potrebnu dozvolu!?

26.12.2021.

19:37

Autor: Ivan Hlupić, Radio Sljeme

Žičara Sljeme

Žičara Sljeme

Foto: Željko Hladika / PIXSELL

Na Badnjak je na snagu stupila izmjena pravilnika o najvišim dopuštenim razinama buke Ministarstva zdravstva.

Radi se o preduvjetu za puštanje u promet sljemenske žičare - odnosno jednostavnom aktu resornog ministra kojeg smo dočekali nakon što se o prekomjernoj buci žičare govori već godinu dana. Izmjenom su žičare izrijekom spomenute u članku 6. pravilnika kojim se definira najviša dozvoljena razina buke na novoizgrađenim infrastrukturnim objektima, i iznosi 65 decibela. Očekuje se reakcija nadležne inspekcije kako bi se kompletirale dozvole potrebne za pokretanje žičare.


Čak i da se osma dozvola, koju je Grad Zagreb tako dugo čekao, uspije dobiti u roku od nekoliko dana, dobro upućeni tvrde da je teško očekivati pokretanje žičare do utrka Svjetskog kupa na Sljemenu 4. i 5. siječnja. Jedan od razloga navodno je što puštanje u pogon nije moguće bez djelatnika austrijskog Doppelmayra koji je isporučio kabine i opremu žičare, a oni su na kolektivnom godišnjem barem do blagdana Sveta tri kralja. Upitno je i je li osma dozvola jedini preostali razlog koji priječi puštanje žičare u promet, kažu neki naši sugovrnici. Mi se optimistično nadamo da jest.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.