Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izmjenom poslovnika rad Skupštine bit će dinamičniji

29.03.2023.

13:09

Autor: Radio Sljeme

Joško Klisović

Joško Klisović

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović  izjavio je u srijedu kako je cilj najavljenih izmjena poslovnika Gradske skupštine da se rad učini dinamičnijim, a stanke koriste za konzultacije unutar klubova oko točaka dnevnoga reda. 


Klisović je na konferenciji za novinare podsjetio kako je izmjena poslovnika najavljena još u svibnju prošle godine nakon izmjene Statuta Grada Zagreba. Poslovnik ide u prvo čitanje na sutrašnjoj sjednici, a u drugo na sjednici u travnju. 


-Glavni razlog za promjenu poslovnika je potreba da rad sjednica Gradske skupštine učinimo bitno učinkovitijim, dinamičnijim, fokusiranijim na teme koje su nam na dnevnom redu, koji bi trebali poboljšati kvalitetu života građana i riješiti niz problema, rekao je Klisović. 


Dodao je kako žele potaknuti konstruktivnu raspravu među zastupnicima. Oporbeni zastupnici kritiziraju skraćivanje stanki, no Klisović upozorava da se stanke trebaju koristiti radi konzultacija unutar kluba. -Stanke su se koristile za sve i svašta, uključujući za hirovito promoviranje zastupnika koji su ih tražili. Stanke želimo svesti na ono za što su zamišljene, poručio je. 


Od 120 stanki u ovom sazivu Skupštine, 98 je zatražila oporba, što je oko 42 sata, pri čemu velik dio nije doprinio konstruktivnom radu sjednica. Zbog odugovlačenja početak rada po dnevnome redu kasnio bi i po šest sati. "Ne želimo da se ova institucija pretvara u cirkus", rekao je Klisović. Stanke će i dalje biti tri po klubu, ali više neće biti sat i pol, nego u ukupnom trajanju od najdulje 45 minuta, a jedna stanka može trajati najdulje 20 minuta. Također, stanke će biti, kao nekada, vezane uz točke dnevnoga reda. 


-Dobar dio zastupnika nije pripremljen za sjednice pa ih želimo dodatno potaknuti da sudjeluju u radu odbora. Nažalost, oporbeni zastupnici u načelu ne sudjeluju u radu odbora, a upravo su odbori mjesta gdje se postavljaju pitanja, dobivaju odgovori predlagatelja, mogu podnijeti amandmani", kazao je. 


Dodao je kako se stručna rasprava ustvari provodi na odborima, gdje nema ograničenja u minutaži govora, pa su zastupnici puno slobodniji dublje raspravljati o temama koje dolaze na dnevni red Skupštine.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.