Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izmjestiti ustanove s Markova trga ili uspostaviti sigurnosne zone

12.10.2020.

17:42

Autor: Boris Bogić/Hina

Josip Regović/XINHUA/PIXSELL

Josip Regović/XINHUA/PIXSELL

Foto: - / -

Stručnjaci za sigurnost ocijenili su nakon jutrošnjeg pucanja u policajca pred Vladom da bi se sigurnost političkih institucija mogla poboljšati izmještanjem Vlade s Markova trga ili uspostavom sigurnosne zone oko Vlade i Sabora.

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila rekao je da se jutrošnji incident na Markovom trgu u kojem je teško ozlijeđen policajac nakon čega se napadač ubio, mogao izbjeći s drugačijim sigurnosnim mjerama.

Bolja razina sigurnosti, po njegovim riječima, teoretski mogla bi se postići izmještanjem političkih institucija s Markova trga na drugo mjesto ili izmještanjem poslovnih i stambenih prostora nesposredno uz Vladu i Sabor.

On se zalaže za najrealnije međurješenje prema kojem bi se proširio opseg sigurnosti oko Sabora i Vlade pri čemu bi se kontrolirali vozila i pješaci koji dolaze i prolaze pored tih objekata.

Na tvrdnju da je riječ o povijesnoj jezgri grada koja bi trebala biti dostupna građanima rekao je da sigurnost institucija treba biti na prvom mjestu.

-  To je sasvim normalno u svim uređenim državama. Institucije se štite i to je prioritet, građani se mogu drugdje kretati, nije nužno da mogu ići uz zid Vlade ili Sabora pa da bi mogli reći da sloboda kretanja nije ugrožena -zaključio je Cvrtila.

Sigurnosni prostor po njegovim riječima ne bi obuhvaćao povijesno zdanje Kule Lotrščak ni Kamenita vrata, ali bi obuhvaćao dio prostora ispred Crkve sv. Marka, no ne bi bilo nužno da se na tom mjestu zabrane prosvjedi jer bi se kontrolirao ulaz na taj prostor.

Stručnjak za sigurnost Miroslav Tuđman smatra, pak da se incident teško mogao izbjeći u slučaju da je u pozadini individualni slučaj ili psihički poremećeni pojedinac, dok se mogao prevenirati u slučaju da se radilo o organiziranom i terorističkom napadu.

On se zalaže za izmještanje Vlade s Markova trga, odnosno da se u Zagrebu napravi novi kompleks u kojem bi bila sva ministarstva, osim obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, dok bi u Banske dvore u kojima se nalazi Vlada bio premješten Sabor u kojem zastupnici nemaju uvjete za solidan rad.

- Ako govorimo sa sigurnosnog stajališta takvo rješenje bi bilo bolje, jer bi niz ministarstava bilo na okupu i imala bi zajedničko osiguranja nasuprot sadašnjoj disperziji, a osim toga brojna ministarstva su trenutno podstanari -, zaključio je Tuđman.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.