Hrvatski radio

Radio Sljeme

Iznajmljivači mogu odahnuti - paušali po ležaju neće rasti

22.01.2019.

13:04

Autor: Nikolina Devčić

Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / -

U četvrtak će se održati 19. sjednica Gradske skupštine na kojoj će se naći 16 točaka dnevnog reda - najavio je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić. Najvažnija se odnosi na iznos paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivače soba, stanova i apartmana.

Iako se govorilo da će taj paušal rasti - on se ipak neće značajnije mijenjati. Prijedlog je da se u središtu grada plaća 300 kuna po ležaju, a nešto niži bit će u tri zone izvan Grada. 

Nakon što je država izglasala Zakon o porezu na dohodak prema kojemu paušal za iznajmljivače smještaja u turizmu od 1. siječnja može biti od 150 do 1500 kn, mnogi su se uplašili da će i u Zagrebu cijena značajno porasti. No, jedinicama lokalne samouprave dano je pravo da sami odluče koliki će to iznos biti, ali važno je da odluku donesu do kraja siječnja. U suprotnom bi iznos automatski porastao na 750 kuna. Zato je važno da se na sjednici Gradske skupštine donese ova odluka. A u Gradu su procijenili da ne žele opterećivati turizam novim nametima.

- Ako mene pitate ja sam zadovoljan sa ovim prijedlogom s obzirom na to da je on od minimuma do maksimuma ostao na istim iznosima. Držim da nije dobro da se previše opterećuje one koji iznajmljuju - rekao je predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić.

U Zagrebu je za iznajmljivanje dostupno 6 829 kreveta. No, postojat će četiri kategorije plaćanja paušala.

- Paušal za kategoriju A iznosi 300 kuna, razred B u koji spadaju Buzin, Lučko, Sesvete 255 kuna, razred C: Ivanja Reka, Markovo polje, Odra, Popovec, Veliko polje 210 kuna i razred D 150 kuna. Moram reći da je prije bio iznos od 150 do 300 kuna, također ovisno o razredu - istaknio je.

HNS je najavio da će na ovu točku predložiti amandman da postoje samo dvije zone za plaćanje paušala: 300 kuna u centru i 150 izvan središta Grada. Andrija Mikulić ističe da amandman još nije vidio ali smatra da je postojeći prijedlog sasvim prihvatljiv i da će ga klub HDZ-a podržati. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.