Hrvatski radio

Radio Sljeme

Jadranski arheološki lokaliteti i kako brinuti dalje o toj baštini?

21.10.2021.

12:24

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Foto: Stradon za Nepregledno blago

Foto: Stradon za Nepregledno blago

Foto: - / -

Nalazište Letavica leži na dubini od 37 do 39 m, na udaljenosti od oko 130 m od morske obale. Voditeljica istraživanja tog lokaliteta izv.prof. dr.sc. Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i voditelj ronilaca Vedran Dorušić detalje otkrivaju u emisiji Nepregledno blago.

- Što se tiče Letavice, posebnost tog lokaliteta je i vrijeme datacije i nalaz - objašnjava Irena Radić Rossi i dodaje kako je riječ o skupini od oko 400 dobro vidljivih amfora koje se tipološki svrstavaju u skupinu Lamboglia 2, a mogu se podijeliti u nekoliko varijanti.

Amfore su uglavnom prekrivene morskim priraslinama i međusobno srasle u kompaktnu cjelina, a tek manji dio izmaknut je iz glavne koncentracije nalaza. 

Na udaljenosti od oko 38 metara u pravcu sjeveroistoka nalazi se olovna prečka antičkog olovno-drvenog sidra, dužine 1,6 metara a položaj nalaza na morskome dnu upućuje na činjenicu da nije riječ o teretu koji se prilikom havarije istresao iz brodskog potpalublja, već je na morsko dno potonuo s čitavim brodom. 

Sudeći prema osnovnim karakteristikama oblika, amfore se mogu datirati u 1. st. pr. Kr. tj. u vrijeme kasne Rimske Republike.

- Kao i kod svakog nalazišta važna je zaštita. Riješenja s kavezima nisu se pokazala najboljima jer krade se i devastira područje - kaže dr. Rossi.

Također ističe i kako je vrijeme da  Ministarsvo kulture i medija iznađe način o postojanju središnje institucije koja će imati mogućnost nadzora, ali pohranu svih podataka o podmorskim lokalitetima i nalazima na jednom mjestu. To bi bi bilo značajno u popularizaciji rada arheologa i baštini s kojom je Jadransko more izuzetno bogato.

Voditelj ronjenja Vedran Dorušić smatra da je jedna od najboljih zaštita, da se samo nalazište učiniti aktivnim.

- Upoznavanje lokalne zajednice s onim što se našlo i turističke ronilačke rute, jako su dobar oblik posvješćivanja o baštini i čuvanja - rekao je Durušić.

Isti tim ronilaca u ovom trenutku je na Šipanu, a nakon toga slijede Gnalić pa Žirje.  

"Nepregledno blago" urednice Vesne Jurić Rukavina radijski pregledavamo četvrtkom u 18 sati i 30 minuta! Slušajte uživo ili nakon emitiranja preko poveznice: https://radio.hrt.hr/radio-sljeme/ep/jadranski-arheoloski-lokaliteti-i-kako-brinuti-dalje-o-toj-bastini/400283/ 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.