Hrvatski radio

Radio Sljeme

Jakuševec/Prudinec u kategoriji najuređenijih odlagališta u Hrvatskoj

04.02.2019.

14:58

Autor: Mario Mihaljević

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

Zagrebački holding izvijestio da je zagrebačko odlagalište otpada Jakuševec/Prudinec u kategoriji najuređenijih odlagališta u Hrvatskoj prema dokumentu koje je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Iz Holdinga su podsjetili kako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 9. siječnja donijelo Odluku o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada u Hrvatskoj koja definira dinamiku rada i zatvaranja aktivnih odlagališta neopasnog otpada, sukladno važećim zakonima i propisima, radi provedbe mjera iz Plana gospodarenja otpadom od 2017.do 2022.

U dokumentu "Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske" navedena su odlagališta neopasnog otpada na kojima će se nastaviti odlagati neopasni komunalni i proizvodni otpad do popunjena kapaciteta za odlaganje ili do početka rada Centara za gospodarenje otpadom (CGO) i ondje se navodi da je odlagalište "Prudinec - Jakuševec" sanirano odlagalište koje ispunjava kriterije i zahtjeve za odlaganje otpada.

-Otpad se odlaže na sanitaran način i odlagalište ispunjava uvjete za nastavak rada do otvaranja regionalnog centra za gospodarenje otpadom i...odlagalište Jakuševec se nalazi u kategoriji najuređenijih odlagališta u Hrvatskoj-, pohvalili su se iz Zagrebačkog holdinga.

Iz Ministarstva zaštite okoliša naveli su da je "odlagalište otpada Jakuševec - Prudinec jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj koji ima funkciju usporedivu s Centrom za gospodarenje otpadom (CGO) u cjelokupnom opsegu predviđenom projektnom dokumentacijom te ispunjava kriterije potrebnih objekata te obavljanja aktivnosti koje treba imati CGO, a vezanih uz sakupljanje, obradu te propisno deponiranje otpada kako je navedeno u Planu gospodarenja otpadom Republike od 2017. do 2022. (reciklažno dvorište, reciklaža građevinskog otpada, prikupljanje i energetsko iskorištavanje odlagališnog plina, postrojenje za obradu biootpada - kompostanu, pročišćavanje procjednih voda, odlaganje komunalnog otpada)", prenijeli su iz Holdinga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.