Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prstom po globusu: Jaskanske priče

07.05.2023.

12:13

Autor: Vesna Jurić-Rukavina

Nino Škrabe o Jaski za Prstom po globusu

Nino Škrabe o Jaski za Prstom po globusu

Foto: K.Š. / HRT Radio Sljeme

Jastrebarski kraj riznica je povijesti, tradicije, kulture, umjetnosti i ljepote. To znamenito područje, prozvano  je "dolinom kardinala" ili "kolijevkom biskupa", a taj čarobni krajolik, proslavili su njegovi vojskovođe i banovi, pučki tribuni i narodni vođe, prosvjetitelji i znanstvenici, slikari i pjesnici, glumci i sportaši, kazuje nam Nino Škrabe, hrvatski književnik, dramatičar i publicist. Nije čudno što se A.G.Matoš naduhnuto izazio o tom kraju brežuljaka jer kad s brežuljka gledamo prema dolini i u maglovitom vremenu zaista se dobije dojam kako on piše:"... magla je tamjan, a ove krasne šumske gore su oltari."

Jaska je se prostire od Svete Gere do Kupe, a obuhvaća područje Grada Jastrebarskog te općina Žumberak, Krašić, Klinča Sela, Pisarovina i Draganić.  U davnini se grad naziva zapravo u ženskom rodu, Jastrebarska, što je samo jedna od zanimljivosti toga grada koji ima Gornju, Donju i Srednju Jasku. Pripada mu čak 60 naselja na 229 km2.


 Kad govorimo o Jastrebarskom onda govorimo i o cijelom kraju kojeg čine tri različite prirodne cjeline. Na sjeveru je vapnenačko-dolomitni masiv Žumberačke gore, na koji se naslanja plodno, vinorodno Prigorje, a prema jugoistoku, sve do rijeke Kupe prostire se Pokuplje, s ornitološkim rezervatom Crna Mlaka. Sa susjednim, samoborskim područjem jaskanski je kraj povezan cestama koje vode iz Jastrebarskog preko Plešivice, te iz Kostanjevca preko Žumberka. Na jugoistoku se nadovezuje velikogoričko područje. 


Ime, je Jastrebarsko se prvi put spominje 1249. u ispravi bana Stjepana,kao središte trgovine i suda, a 1257. kralj Bela IV. dodijelio mu je status slobodnog kraljevskog trgovišta. Grad Jastrebarsko je dobio ime po jastrebarima. Iz tog vremena je i grb koji koristi i danas – u plavom, na desno okrenuti jastreb prirodne boje. Od 16. do sredine 19. stolječa na cijeli kraj značajno utječu vlastelinske obitelji. Godine 1848. nakon svršetka feudalizma, jastrebarski građani formirali su narodnu stražu i razvili narodne zastave. A sam grad i kraj se intenzivnije razvio u drugoj polovici 19. stoljeća, čemu je značajno pridonijela izgradnja željezničke pruge od Zagreba do Karlovca . Tada dolazi do snažnog procvata kulturnih, društvenih i športskih djelatnosti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici