Hrvatski radio

Radio Sljeme

Javna tribina " Sigurnost djece je na prvom mjestu"

20.11.2018.

12:27

Autor: Boris Bogić

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Foto: - / -

Povodom međunarodnog dana prava djece i Europskog dana zaštite djece od seksualnog iskorištavanja, Ravnateljstvo policije i Policijska uprava Zagrebačka organizirali su javnu tribinu pod imenom "Sigurnost djece ja na prvom mjestu".

 Cilj tribine je odgovoriti na pitanja kao što su što učiniti da djeca budu sigurnija i kako ih zaštiti od brojnih ugroza kao što su seksualno, fizičko ili informatičko maltretiranje.

Zlostavljanje djece vrlo je težak problem koji uzrokuje brojne teške posljedice na njihov razvoj. Izloženost djeteta fizičkom, emocionalnom ili seksualnom zlostavljanju predstavlja traumatsko iskustvo koje ostavlja duboke ožiljke. 
Vlada Republike Hrvatske u Nacionalnom planu aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine definirala je prevenciju kao jedan od ključnih ciljeva u području zlostavljanja i zanemarivanja djece, uključujući i provođenje mjera pored državnih institucija i organizacije civilnog društva.

Statistika nam kazuje da jedna od četiri djevojčice i jedan od šest dječaka prije svoje osamnaeste godine iskuse neki oblik seksualnog zlostavljanja. Također, više od 80% zlostavljača djece su osobe koje djeca poznaju i vjeruju im.

"Tijekom prvih deset mjeseci ove godine imali smo preko 2400 različitih kaznenih dijela koja su počinjena na štetu djece. Od toga 411 kaznenih dijela iz domene spolnog iskorištavanja i zlostavljanja djece" naglasila je voditeljica odjela maloljetničke delikvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Ravnateljstva policije Anita Matijević.

"Niti jedna institucija zesebno nemože puno učiniti na zašiti prava djece. Neophodno da se svi povežemo i zajednički djelujemo kako bi zaštitili djecu od brojnih prijetnji kako na ulici, vlastitom domu ili digitalnom okružju" ustvrdio je psihijatar Domagoj Štimac sa Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.