Hrvatski radio

Radio Sljeme

Javni je dug dosegnuo 286 milijardi kuna!

19.01.2016.

10:35

Autor: Boris Bogić, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski je javni dug krajem rujna prošle godine iznosio 286 milijardi kuna, što predstavlja 85,9 posto BDP-a, a posljednji podaci Hrvatske narodne banke pokazuju da, unatoč padu na mjesečnoj razini, dug i dalje razmjerno snažno raste na godišnjoj razini.

Analitičari Raiffeisenbank Austria, navode kako je krajem rujna 2015. javni dug, koji obuhvaća dug središnje države, fondova socijalne sigurnosti i lokalne države, bio za 1,4 milijarde kuna ili 0,5 posto niži u odnosu na kolovoz, što je drugi mjesec zaredom da se smanjuje na mjesečnoj razini.

No, ističu, u usporedbi s istim mjesecom 2014., javni je dug krajem rujna bio viši za 15,9 milijardi kuna, odnosno 5,9 posto. Također, u usporedbi s krajem 2014. zabilježio je rast za 6,4 milijarde kuna ili 2,3 posto.

Smanjenju javnog duga na mjesečnoj razini, kažu iz RBA, najvećim dijelom je pridonijela unutarnja komponenta duga središnje države koja se krajem promatranog tromjesečja spustila na 167,4 milijardi kuna, zabilježivši mjesečni pad za 1,3 milijarde kuna, odnosno 0,8 posto.

Na godišnjoj je razini, pak, unutarnja komponenta zabilježila dvoznamenkastu stopu rasta od gotovo 11 posto, što je rezultiralo značajnim rastom duga središnje države koji je u rujnu prošle godine iznosio 280,9 milijardi kuna, rastući po godišnjoj stopi od 6,1 posto. Takav snažan godišnji rast duga središnje države, za više od 16,2 milijarde kuna, donekle je ublažen kretanjima u njegovoj vanjskoj komponenti koja je u rujnu zabilježila blagi mjesečni i godišnji pad od oko 0,1 posto, navode iz RBA.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.