Hrvatski radio

Radio Sljeme

Javnozdravstveni projekt "Na prvoj crti zdravlja"

20.11.2015.

09:30

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zagrebačkoj Zakladi za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti predstavljen je javnozdravstveni projekt Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja "Na prvoj crti zdravlja". Projekt se bavi znanstvenim i edukativnim aktivnostima vezanim uz zdravlje hrvatskih branitelja.

Početku edukacije u kojoj sudjeluju zdravstveni djelatnici, socijalni radnici, radni terapeuti i drugi stručnjaci koji će pružati usluge u savjetovalištu, prisustvovao je i gradonačelnik Milan Bandić koji je naglasio da će u prostorima Zaklade na Kvaternikovu trgu pomoć moći dobiti oni koji su nas zadužili na prvoj crti bojišnice i kojima imamo obvezu pomoći. 

Voditeljica projekta Marijana Braš naglasila je da projekt podupiru zagrebački Medicinski fakultet, više zdravstvenih klinika i udruge civilnog društva. Svakodnevno u medijima slušamo kako je 35.000 branitelja umrlo od malignih bolesti, da ih jako puno obolijeva od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, da se javljaju problemi s palijativnom skrbi u toj populaciji, no nedostaju nam prava istraživanja.

Savjetovalište će biti mjesto gdje će svi moći dobiti konkretnu pomoć, bilo da se radi o fizičkom ili psihičkom zdravlju, prehrani itd., kazala je Braš. Najavljeno je da će projekt krenuti početkom prosinca s konferencijom "Na prvoj crti zdravlja", gdje će se okupiti stručnjaci s tog područja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.