Hrvatski radio

Radio Sljeme

Jazz orkestar HRT-a obilježava stotu godišnjicu rođenja Ive Robića

01.02.2023.

13:01

Autor: Nevena Saraga

Jazz orkestar HRT-a

Jazz orkestar HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

U dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u srijedu, 1. veljače, u 20 sati u Jazz ciklusu Jazz orkestar HRT-a obilježit će stotu obljetnicu rođenja jednog od najuspješnijih glazbenika hrvatske popularne glazbe - Ive Robića.

Pjevač i skladatelj šlagera vinuo se do svjetskih pozornica i diskografa, a njegov međunarodni uspjeh do danas je ostao nenadmašen na našim prostorima. Tome su svakako doprinijeli njegov ugodan bariton, uzorna dikcija i ozbiljan pristup interpretaciji.Pobjednik je prvog domaćeg festivala zabavne glazbe, tadašnjeg Natječaja za najbolje plesne melodije 1953. u Zagrebu, sa skladbom Ta tvoja ruka mala, te prvog festivala u Opatiji s pjesmom Mala djevojčica (1958.) koju je otpjevao sa Zdenkom Vučković i bio apsolutni pobjednik prema glasanju slušatelja svih radio postaja! Uspješno je radio prepjeve i svjetskih šlagera. Od 1949. do 1958. objavio je 62 velika singla i tri LP ploče. 

Snimio je prvu pjevanu solističku LP ploču u SFRJ, za Jugoton, pod nazivom Pjeva vam Ivo Robić, a albume mu objavljuju i češki Supraphon, njemački Polydor i američki Laurie.

Svjetski uspjeh postigao je 1960. pjesmom Sutra (Morgen) koja je zauzela visoka mjesta na svjetskim ljestvicama hitova, dosegla milijunsku nakladu i osigurala mu besmrtni nadimak 'Mister Morgen'.

Nastavlja nizati međunarodne hitove i uspjehe, među kojima je i Fremde in der Nacht koju je 1966. u SAD-u, kao Strangers in the Night, preuzeo i proslavio Frank Sinatra.

Ta tvoja ruka mala, Serenada Opatiji, Jabuke i trešnje samo su neki od evergreena koji se još uvijek pamte na ovim prostorima, a mnoge je sam napisao: Srce, laku noć, Ja ću doć, Za tobom čeznem, Ne plači, Ko nježni cvijet i Samo jednom se ljubi.Obrade njegovih uspješnica, pod ravnanjem Mirona Hausera, slušamo na ovom koncertu u izvedbi Jazz orkestra HRT-a i Danijela Čačije, koji gradi karijeru uspješnog i nagrađivanog jazz vokalista u europskim središtima i nastupa s raznim jazz formacijama, među ostalim i s vlastitim kvartetom, a glazba Ive Robića zauzima posebno mjesto u njegovu izričaju.


Izravni prijenos koncerta je na Trećem programu Hrvatskoga radija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.