Hrvatski radio

Radio Sljeme

Je li Hrvatskoj potrebna Nacionalna strategija za borbu protiv suicida?

10.09.2017.

08:34

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (International Association for Suicide Prevention – IASP) i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (World Health Organisation – WHO).

Tijekom prošle godine u Republici Hrvatskoj počinile su samoubojstvo 683 osobe, od čega 515 muškaraca i 168 žena (izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Registar izvršenih samoubojstava za 2016. godinu). Pitanje suicida izvanredno je važno društveno pitanje, koje zahtijeva odgovarajuću pažnju na institucionalnom nivou. Do sada u Republici Hrvatskoj na tom polju nije dovoljno učinjeno. 

Republika Hrvatska hitno mora izraditi Nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida. Susjedne države posjeduju takve strategije i u tom smislu zaostajemo za njima, izjavio je Tin Pongrac, predsjednik Udruge Životna linija, osnovane s ciljem borbe za pojačanu prevenciju suicida u Republici Hrvatskoj. 

Problem suicida ujedno je i velik demografski problem jer utječe na smanjenje stanovništva u uvjetima poražavajućeg općeg demografskog stanja (iseljavanje, nizak prirodni prirast). Stopa prirodnog prirasta u 2016. bila je u Republici Hrvatskoj negativna i iznosila je -3,4 (-14 005 osobe). Negativno prirodno kretanje pokazuje i vitalni indeks (živorođeni na 100 umrlih), koji je iznosio samo 72,8 (izvor: Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske).

Samoubojstva su tijekom prošle godine činila 24,1% svih nasilnih smrti u Republici Hrvatskoj (izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2016. godini). 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.