Hrvatski radio

Radio Sljeme

Je li nakon potresa škola u Donjem Dragonošcu sigurna?

08.01.2021.

14:49

Autor: Nikolina Devčić

DVD Dragonožec

DVD Dragonožec

Foto: - / -

Nastava počinje 18. siječnja, a još se ne zna gdje će je učenici područne škole Donji Dragonožec pohađati. Zgrada je stradala u potresu, a stručnjaci se još nisu izjasnili je li sigurna. Roditelji peticijom traže gradnju nove škole.

Zgrada područne škole Donji Dragonožec izgrađena je početkom 20. stoljeća. Puno generacija se ondje obrazovalo. Obećanja o gradnji nove škole bila su ozbiljna devedetih godina, no nisu ispunjena do danas. Potres je pokazao u kakvom je stanju. Roditelji su zabrinuti i kažu da djecu ondje neće slati za desetak dana, ako im netko ne potvrdi da je zgrada 100 posto sigurna

Što pokazuju prve procjene je li zgrada sigurna? Statičar Mario Benutić kaže da u ovom trenutku nitko ne može reći sa sigurnošću dati svoju procjenu, ali može reći da bi zgrada isti takav potres "preživjela" uz manju štetu.

- Zgrada se može vratiti u stanje prije potresa, no preporuka je da se napravi kompletna studija ispitivanja, procjena otpornosti i da se onda odluči je li sigurna.

I dalje je otvorena opcija da djeca 18. siječnja ondje krenu na nastavu.

- Vrlo je izvjesno da ćemo ipak morati ići na cjelovitu sanaciju i dislocirati djecu, ali to je još u fazi razmatranja - rekla je voditeljica za održavanje objekata iz Gradskog ureda za obrazovanje Snježana Dizdar.

Građani su zbog svega pokrenuli peticiju kojom traže da se škola ne obnavlja nego da se gradi nova. Prikupili su već oko 1000 potpisa

- Apeliram da se u ovoj godini pronađu mogućnosti da se napravi projektna dokumentacija za novu školu i da se seljedeće godine krene s izgradnjom nove škole - kaže angažirani Stjepan Cerovski, predsjednik dobrovoljnog vatrogasnog društva Donji Dragonožec.

Danas nismo uspjeli doznati detalje o tome koliko škola je u gradu i okolici stradalo u prosinačkom potresu niti koliko ih eventualno treba hitnu sanaciju. Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić ističe da nemaju prijave o potrebi hitne sanacije i podsjeća da je nakon potresa u ožujku uspješno sanirano oko 160 škola.

 

Škola u Donjem Dragonošcu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.