Hrvatski radio

Radio Sljeme

Je li pametno cijepiti se različitim cjepivima?

14.06.2021.

10:48

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: EXPA/PIXSELL

foto: EXPA/PIXSELL

Foto: - / -

Je li nova preporuka ne cijepiti osobe starije od 60 godina AstraZenecom? Bi li bilo zdravstveno učinkovitije kombinirati različita cjepiva? Smiju li se alergičari cijepiti? To su neka od pitanja iz naše emisije "Zajednički nazivnik" na koje je odgovorio epidemiolog HZJZ-a, Bernard Kaić.

Pogrešna informacija ili pogrešna interpretacija - ali, medijskim je prostorom odjeknula vijest kako Europska agencija za lijekove (EMA) ne preporučuje AZ za osobe starije od 60 godina. Je li to tako? Epidemiolog Bernard Kaić odgovara:

B.K.: Ne postoji preporuka da se stariji od 60 ne cijepe cjepivom AstraZeneca. Radi se o informaciji koju su prenijeli neki mediji koja je pogrešna. Talijanski su novinari pogrešno interpretirali djelatnika Europske agencije za lijekove. 

2. Dobila sam prvu dozu AstraZenece u travnju, drugu dozu trebam primiti 7. srpnja i ne znam što da radim. Može li se i kod nas primiti Pfizer kao druga doza kao što rade u nekim drugim zemljama? 

B.K.: Preporuka je, temeljena na dostupnim znanjima o cjepivima protiv COVID-19, da se za drugu dozu primi isto cjepivo koje je bilo primijenjeno za prvu dozu. Rijetke su situacije u kojima se preporučuje za drugu dozu primijeniti cjepivo koje se razlikuje od prvoga, a to su alergijske reakcije ili poremećaji zgrušavanja koji se jave nakon primjene prve doze.

3. Što je s alergičarima - smiju li se oni cijepiti? 

B.K.: Smiju, ako nisu alergični na sastojke cjepiva (polietilen glikol i polisorbat). Vrlo mali broj ljudi je doista alergičan na te spojeve.

4. Postoji li opasnost od zgrušavanja krvi u trenutka cijepljenja ili i dalje u budućnosti, nakon što cijepljenje prođe? 

B.K.: Postoji vrlo nizak rizik od zgrušavanja koje je kombinirano s trombocitopenijom (krvarenjem) nakon cijepljenja adenovirusnim vektorskim cjepivima (AstraZeneca i Janssen). Drugi oblici zgrušavanja se pojačano prate za sva cjepiva i za sada nema dokaza da je rizik nakon cijepljenja povećan.

4. U travnju sam primila prvu dozu AstraZenece. Mjesec dana kasnije pojavila mi se bolna oteklina u listu noge. Prema opisu koje je prije nekoliko dana objavila EMU, mislim da se kod mene pojavio opisani sindrom kapilarnog krvarenja. Noga mi još otiče, a zabrinuta sam, jer je termin drugog cijepljenja 2. srpnja. 

B.K.: Trebalo bi napraviti dijagnostičku obradu i vidjeti što je stvaran razlog oticanja noge. Ako se radi o kapilarnom curenju ili poremećaju zgrušavanja, npr. trombozi, druga doza AstraZeneca cjepiva bi bila kontraindicirana. Kapilarno krvarenje je samo po sebi kontraindikacija za primjenu druge doze. Tromboza koja nije praćena trombocitopenijom nije jasno navedena kao kontraindikacija (tromboza sa trombocitopenijiom je kontraindikacija), ali iz predostrožnosti ne bih preporučio primjenu druge doze.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.