Hrvatski radio

Radio Sljeme

Jedan dan dijeli nas od početka Adventa u Zagrebu

26.11.2021.

15:52

Autor: Magdalena Pongrac

Sanjin Strukic/Pixsell

Sanjin Strukic/Pixsell

Foto: - / -

Paljenjem prve svijeće na Manduševcu sutra u 17 sati počinje Advent. Prošle smo godine ostali uskraćeni za kućice, a i za ovu je godinu Grad najavio nešto drugačiji, skromniji Advent. Ulice će uljepšati mnogobrojne lampice koje će svijetliti sve do 7. siječnja.

Kuhano vino ili pak fritule i ove će se godine moći pronaći na Adventu u Zagrebu. On, tradicionalno, počinje paljenjem lampica na Zrinjevcu, no ovogodišnje izdanje bit će nešto skromnije nego prije. U prvom redu, tri puta manje kućica, njih 70-ak, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Kulturni program je bogat, održat će se oko 130 koncerata, a svojim programima uključit će se i neki od gradskih muzeja i kazališta. Lajt-motiv ovogodišnjeg Adventa su dječje igračke koje će krasiti javne površine u središtu grada.

Popularnog klizališta neće biti, kao ni kućica na Zrinjevcu, a program će se održati na poznatim gradskim mjestima. Na Gornjem Gradu bit će postavljeno 15 kilometara lampica, kaže organizator Adventa na platou Gradec, Vinko Filipić. Posebnost su neokićeni borovi koje građani sami trebaju ukrasiti.

U mnogočemu drugačiji Advent, no u jedno ne sumnjamo - božićne atmosfere bit će na pretek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.