Hrvatski radio

Radio Sljeme

Jedinstveni Marijin put u Hrvatskoj i Europi

05.05.2022.

16:18

Autor: Nepregledno blago, Vesna Jurić Rukavina

Marijin put, Radosna otajstva -IV. postaja

Marijin put, Radosna otajstva -IV. postaja

Foto: NP/ZF/ Nepregledno blago / Radio Sljeme

350 je godina kako je grof Ivan IV. Drašković dao postaviti od dvorca u Klenovniku do hodočasničke kapele sv. Volfganga u Vukovoju, petnaest kamenih postaja/pilova stupova koji na vrhu nose skulpturu ili reljef s prizorima otajstava svete krunice.  Riječ je o jedinstven pothvatu u Hrvatskoj, ali i u ovome dijelu Europe. Do danas je barokni majstor koji je s reljefnim prikazom dotičnog otajstva krunice uprizorio određeni svetopisamski tekst u kamenu, ostao nepoznat. Obnovljeni pilovi Marijina puta ( 2008.-2015.), odgovor su i na pitanje koliko smo mi spremni pokazati iz povijesti i ponijeti u budućnost, jer čini se da novac nije uvijek prepreka, ističe mons. Nedjeljko Pintarić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije koji je zauzet na očuvanju i promicanju kulturne i umjetničke baštine te razumijevanja iste u kontekstu pastoralne korisnosti. 

O obnovi Marijina puta 

Tijekom stoljeća postaje su dotrajale, zapuštene, a neke i nestale. Početkom 21. stoljeća, od 15 postaja 9 ih je ostalo sačuvano u “ostacima ostataka” a za 6 nije bilo nikakvih sačuvanih tragova. U prigodi proslave 500. obljetnice kapele sv. Volfganga, godine 2008. započeta je obnova toga vrlo vrijednog ambijentalnog sklopa. Veliki doprinos dao je mr. Davorin Stepinac iz Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba, koji je zajedno s dipl. povj. umjetnosti Ivanom Peškan još 2004. godine priredio konzervatorsku studiju s idejnim rješenjem obnove i prezentacije Marijina puta. Obnova postaja ostvareno je tijekom sedam godina i završila je u listopadu 2015. godine.


Prva je obnovljena zadnja – 15. postaja Marijina puta, s prikazom Krunjenja Bogorodice, smještena na platou ispred kapele sv. Volfganga. Prema restauriranom prikazu postaje, uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske, izrađena je krajem kolovoza 2008. godine replika te je postavljena na dva metra visoko postolje, a originalna je postavljena u nišu cinkture. Čak 11 postaja izradio je kipar Slavko Bunić. 


Iz godine u godinu raste i zanimanje za sudjelovanje u svibanjskoj i listopadskoj pobožnosti Marijina puta, kao i dolazak pojedinih skupina posjetitelja i hodočasnika tijekom godine.

 
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici