Hrvatski radio

Radio Sljeme

Jedna splitska šetnja

08.05.2022.

07:46

Autor: Prstom po globusu, Vesna Jurić Rukavina

Vestibul, 4. st. i prvi dio carske palače

Vestibul, 4. st. i prvi dio carske palače

Foto: K.R./Prstom po globusu / Hrvatski radio Radio Sljeme

Posebnosti Splita su mnoge, ali gradsko središte kojeg čini starovjekovna Dioklecianova palača iz 4. stoljeća koja je pod UNESCO-vom zaštitom od 1979.godine, jedinstveni je primjer u svijetu, pa plijeni pažnju kao glavna atrakcija toga grada. Čini se kao da o Splitu sve znamo, jer je on kao grad najlješi na svijetu, kako Splićani kažu. Može li se Splitom prošetati u jednom danu? - teško, ali može! I eto nas nakon proslave Svetog Duje u mirnoj šetnji, kako bi osvježili slike ali priče o Dioklecijanu i Svetom Duji u njihovoj neobičnoj životnoj vezi. Provirili u najmanju katedralu na svijetu, prošetali važnom ulicom Marmontovom, Peristilom i Rivom... U šetnji proći ćemo i kroz troja vrata: Zlatna, Srebrna i Željezna. 

Ugledni svjetski arheolog prof.dr. Emilio Marin, francuski akademik i redoviti  član Europske akademija znanosti i umjetnosti, rođeni Splićanin savjetuje da se ljepota Splita najbolje vidi s mora, pa bi u Split trebalo doći iz tog smjera, barem jednom u životu - tko može. Otkriva što se jede i danas a bilo je tako i na tanjuru Diokleciana. 


Pretpostavlja se da je na području današnjeg središta grada još u antici postojalo naselje Aspalathos/Spalatos. Podrijetlo njegova imena se izvodi od biljke brnistre koja ovdje raste u izobilju. Prvi stanovnik Splita bio je car Dioklecijan koji je baš u toj pitomoj uvali odlučio oko 293. godine poslije Krista sagraditi raskošnu carsku vilu od oko 30 tisuća četvornih metara u koju se povukao nakon odlaska s trona rimskog imperatora.


Burna stoljeća nakon toga od vile su učinila grad u koji su prvi ušli stanovnici obližnje Salone u bijegu pred Avarima i Slavenima. Smjenjivale su se potom u gradu koji je rastao izvan zidina palače mnoge vlasti, od hrvatskih kraljeva u 10. stoljeću, preko mađarske i mletačke administracije, do francuskih vladara i Austro-ugarske monarhije. Burna prošlost ostavljala je svoje tragove ali sve se to sjedinilo u svakodnevici grada. 


Ući ćemo u Dioklecijanove podrume, pa iz tame opet na svjetlost na Peristil koji zahvaljujući svojoj jedinstvenoj ljepoti i nesvakidašnjoj akustici, postao svjetska kazališna scena, kao izmišljena za operne klasike pa je "Peristil centar Splita i ciloga svita!", kaže akademik Marin. Kao i svaki grad Split je odavno dobio i neke druge vizure, pa uz staru jezgru i početak novije urbanizacije s neboderima koji se vežu uz betonizaciju i Split 3, pokušat ćemo naći i Split 2. 


Ući ćemo u katedralu sv. Dujma koja je najstarija, ali i najmanja na svijetu. Popeti se na zvonik katedrale visok 57 metra, najizvorniju dalmatinsku srednjovjekovnu građevinu. Pa malo do Pjace, Pazara... pa prošetati kroz Sjeverna vrta otići u daleku prošlost pa se vratiti u sadašnjost. A kad dosadi vreva tu je Marjan, brdo simbol nad gradom, sa svojom šumom, rekreacijskim stazama i drevnim crkvicama, ali i plaže kamenih osamljenih oaza oko cijelog Marjana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici