Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Jednakost IN - stereotipi OUT"

06.10.2021.

13:40

Autor: Nevena Saraga

Foto: Radio Sljeme/ns

Foto: Radio Sljeme/ns

Foto: - / -

Edukacijska platforma projekta POBUDIMO JEDNAKOST! „ Jednakost IN - stereotipi OUT - Nastavnici za buduće generacije ", koji provodi Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama, predstavljena je u Muzeju suvremene umjetnosti.

Cilj projekta, u kojem je partner Grad Zagreb, je smanjiti stereotipe u obrazovanju jer oni utječi na životne odluke djece, njihove mogućnosti obrazovanja, odabir zanimanja i zapošljavanja, ističe gradonačelnik Tomislav Tomašević:

- Ono što je meni i nama u gradskoj vlasti bitno je važnost smanjenja rodnih stereotipa u društvu, a posebice u obrazovanju i zato mi je posebno drago da u ovom projektu sudjeluje 19 zagrebačkih škola.

A rezultati istraživanja su poražavajući; više dječaka odlučit će se za STEM zanimanja, 40,29% u odnosu na 12,93% djevojaka. Stereotipi su i kako su muškarci talentiraniji od žena za tehničke studije i zanimanja u području tehničkih znanosti, dok žene teže karijeri u društveno-humanističkim područjima.

Tijekom projekta provodit će se edukacije za učitelje, nastavnike i stručne suradnike kako bi mogli primjenjivati dobivena znanja u svakodnevnom radu te mijenjati budućnost obrazovanja djece od rane dobi, rekla je predsjednica Instituta za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama Diana Kobas Dešković:

- Na kraju projekta očekujemo povećanu svijest ciljanih skupina o vlastitoj nesvijesnoj pristranosti i očekivanjima od rodnih uloga. Želimo više djevojčica u STEAM-u i želimo više dječaka učitelja u školama i odgajatelja u vrtićima.

U međunarodnom projektu, kojeg je ova platforma dio, sudjeluju, uz osnovne škole Zagreba, i škole iz Osijeka, Rijeke, Pule, Splita i Beograda.

Vrijednost projekta je 354.217,08 eura, a provedbu s 283.373,66 eura sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, jednakost i građanstvo).

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.