Hrvatski radio

Radio Sljeme

Jelavić pod istragom zbog malverzacija s nadstrešnicama

28.12.2013.

17:49

Autor: HINA, Mario Mihaljević, Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog zloporaba pri gradnji nadstrešnica na autobusnim stajalištima pod istragom USKOK-a bivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić. Milan Bandić poručio: "Jelavić je pošten čovjek".

Osim protiv Jelavića istraga je zbog zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na to kazneno djelo pokrenuta protiv Jelavićeve pomoćnice zadužene za upravljanje Sektorom za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesne Lubin, direktora tvrtke Gamont Petra Gavrilovića i nadzornog inženjera, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, navodeći samo dob okrivljenika.

Direktora Gamonta tereti se da je od ožujka 2009. do travnja 2010. nakon zaključivanja ugovora o gradnji 600 temelja za nadstrešnice zatražio od Jelavića i njegove pomoćnice da mu grad odobri dodatno plaćanje pripremnih radova, čišćenje gradilišta te nabavu i postavljanje prometnih znakova. Iako su Jelavić i njegova pomoćnica znali da su ti radovi obuhvaćeni sklopljenim ugovorom, oni su mu dali suglasnost, a pritom su od nadzornog inženjera zatražili da to odobri kao osnovane vantroškovničke radove.

Direktor Gamonta je te radove i obračunao kao vantroškovničke, a nakon što su to ovjerili Jelavićeva pomoćnica i nadzorni inženjer, Jelavić je naložio njihovo plaćanje. Time je na štetu grada tvrtki pribavljena korist od najmanje pet milijuna kuna, navodi se. Jelavić i njegova pomoćnica osumnjičeni su također da su oštetili gradski proračun za dodatnih 1,3 milijuna kuna jer su u dogovoru sa suokrivljenim bivšim direktorom Gredelja Antunom Fabekom posao izrade i montaže nadstrešnica prepustili Gredelju. Jelavić, koji je bio i predsjednik Nadzornog odbora Gredelja i njegova pomoćnica su pritom protivno Zakonu o javnoj nabavi ograničili druge zainteresirane ponuditelje da daju svoje ponude, čime su grad onemogućili da za posao izrade i montaže nadstrešnica odabere najpovoljnijeg ponuditelja, navodi se u priopćenju.

Gradonačelnik Milan Bandić danas je poručio: "Za sve vrijede pozitivni zakonski propisi Republike Hrvatske. Svatko treba odgovarati za svoja djela. Koliko ja znam gospodin Jelavić je korektan i pošten čovjek. Radio je svoj posao kako treba."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.