Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Jesu li djeca sigurna u automobilu roditelja?"

29.06.2017.

16:07

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Okrugli stol "Jesu li djeca sigurna u automobilu roditelja?" organizirala je udruga Roda sa svrhom rasprave o dosadašnjim akcijama i sljedećim koracima o sigurnom prijevozu djece. Sigurnost djece ovisi o načinu upotrebe sjedalice.

"Iznimno je važno nastaviti s osvješćivanjem javnosti o ispravnom korištenju autosjedalica" upozoravaju iz udruge Roda. Tvrde da autosjedalice spašavaju život i smanjuju rizik teške ozljede i za više od 90%.

Mandica Petričević iz udruge navodi najčešće greške u korištenju sjedalica, Najčešće greške su to što sjedalica nije dovoljno zategnuta i što dijete nije dovoljno zategnuto u autosjedalici. postave sjedalicu, provuku i ukopčaju pojas, ali zadnji korak zatezanja sjedalice im fali. Onda kad stave dijete boje se dijete zategnuti da se ne bi ozljedilo, da mu ne bi bilo neugodno. Ako stane više od jednog prsta između djetetove ključne kosti i pojasa autosjedalice, dijete nije dovoljno zategnuto.

Na okruglom stolu sudjelovao je i predstavnik MUP-a, Miron Huljak, Obavezno vezati djecu! Policija u tom smislu ima jako puno edukativnih programa, puno se radi i s udrugom Roda, radi se i s drugim udrugama vezano za to, a imamo i svoj represivni dio i to provodimo koliko možemo. Ako represijom trebamo djelovati na roditelje da misle na svoje dijete onda je to jadno.

Ovakve akcije ipak nisu beskorisne, Smanjuje se broj teško i lakše ozljeđeno djece u prometnim nesrećama u svojstvu putnika. Stoga se zaključuje da se djeca voze propisnije, da tako kažem, češće ih se veže. Uspjelo se djelovat na jedan dio populacije da misle na to i da ne dozvole da se njihovom djetetu nešto dogodi, rekao je Huljak.

Iako se stopa smrtnosti djece u prometu smanjuje, ona je i dalje znatno viša od najrazvijenijih zemalja svijeta, istaknuto je na raspravi, stoga poručuju iz udruge: Autosjedalica - uvijek i bez iznimke! 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.