Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:53 / 16.03.2017.

Autor: Anita Dekanić

Jesu li gradonačelnikovi prijedlozi predizborni inženjering?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ususret sjednici Gradske skupštine, Odbor za komunalno gospodarstvo raspravljao je o izmjeni statuta u dijelu koji se odnosi na nacionalne manjine te o ponovljenom prijedlogu gradonačelnika Bandića o obnovi pročelja.

Podsjećamo, gradonačelnik predlaže da nacionalne manjine dobiju svoje zastupnike u Gradskoj skupštini pa bi tako srpska nacionalna manjina imala tri, Bošnjaci dva, a Albanci jednog zastupnika.

Nedostatak je što se nije primijenio zakonski okvir pri proračunu broja zastupnika nacionalnih manjina, da ne kažem da ima čitav niz nejasnoća - kako će se to odviti, nije potpuno jasno kako će se vršiti izbor. Žurba donošenja promjena statuta dva mjeseca prije izbora prije svega upućuje na to da se time želi iskonstuirati nekakav izborni rezultat, smatra predsjednik Odbora Vladimir Ferdelji.

Ferdelji se osvrnuo i na ponovljeni gradonačelnikov prijedlog o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada. Iako je prijedlog poboljšan u tome da za cijeli grad vrijede ista pravila i da će se koristiti premaz protiv grafita, prijedlog i dalje nije dovoljno ozbiljan.

Prijedlog se odnosi na to da će 80 posto sredstava za pročelje zgrade dati Grad Zagreb, a 60 posto za ostale tri stranice zgrade. Ako se i upotrijebi izolacijski materijal na fasadi, onda energetske uštede koje se tako mogu postići su svega 30 posto, poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada će biti neznatno. Javilo se preko tri tisuće zainteresiranih zgrada, a predviđena sredstva su 32 milijuna, čime se ne može ove godine realizirati niti jedan posto od onih koji su zahtjeve dali, ističe Ferdelji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.