Hrvatski radio

Radio Sljeme

Jesu li sigurni gradski vatrogasni pristupi?

03.05.2017.

12:02

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brojni požarni putovi u gradu pretvoreni su u parkirališta ili terase ugostiteljskih objekata. Nakon požara u Centru za reciklažu CIOS, postavlja se pitanje koliko su sigurni požarni putovi u užoj gradskoj zoni.

Vatrogasni pristupi nisu zadovoljavajući, ističe voditelj inspekcije zaštite od požara Uprave za upravne i inspekcijske poslove pri MUP-u Davor Kadojić Balaško. Dodaje, kako je u Zakonu o zaštiti od požara propisano da vatrogasni pristupi moraju cijelo vrijeme biti slobodni, zbog mogućih intervencija. Kontrola vatrogasnih pristupa počinje već s izradom projektne dokumentacije za neku građevinu. Znači jasno se definira kroz lokacijsku ili građevinsku dozvolu gdje će biti vatogasni pristup, koliko će ih biti, kako će se izvesti itd.

No neki vlasnici kafića imaju dozvole za terase na vatrogasnim pristupima, jer ih je odobrio grad. Jednostavno dolazimo do te apsurdne situacije da vlasnik ima dozvolu od grada za postavljanje terase, a s druge strane građevinskom dozvolom je propisano da se ta površina koristi kao vatrogasni pristup, kaže Kadojić Balaško

Tu se postavlja pitanje što ako zbog otežane intervencije dođe do požara u kojem je počinjena velika šteta na imovini ili su stradali ljudi, Kadojić Balaško objašnjava, tu postoje Zakonom o zaštiti od požara definirane prekršajne kazne, znači donosi se ili rješenje ili prekršajni postupci. Kazne idu od 2 do 150 tisuća kuna za pravne osobe, odnosno od 2 do 15 tisuća kuna za odgovorne osobe, odnosno za fizičke osobe. Ali kažem, ako je doštlo do požara u koje su stradale osove ili je počinjena velika materijalna šteta na imovini, pokreću se i krivični postupi.

Ako primjetite da su požarni putovi nepristupačni možete se obratiti MUP-ovoj Inspekciji zaštite od požara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.