Hrvatski radio

Radio Sljeme

Još uvijek neizvjesno kada će krenuti žičara

30.11.2021.

11:36

Autor: Ivan Hlupić

Na Sljemenu je pao snijeg, a žičara i dalje stoji. Igor Soban/PIXSELL

Na Sljemenu je pao snijeg, a žičara i dalje stoji. Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / -

Sutra će se u gradskoj upravi održati sastanak s predstavnicima dvaju nadležnih ministarstava kako bi se konačno pronašlo rješenje koje bi zadovoljilo inspekcije koje priječe izdavanje potrebnih dozvola za gotovo milijardu kuna vrijednu zagrebačku žičaru.

Više od godinu dana prošlo je od prve probne vožnje sljemenske žičare. Sasvim neočekivano, nakon što je vjerojatno preplaćeni projekt dovršen, pojavio se problem buke koju žičara stvara i time, tvrdi inspekcija, ometa stanare Gračanskog Dolja. Inspekcije ju smatraju turističkom atrakcijom i sukladno tome mjere dozvoljenu buku. Kada bi je smatrali prijevoznim sredstvom ne bi bilo nikakvih problema. U Gradu Zagrebu to i dalje drže apsurdnim, no istovremeno se pokušavaju dosjetiti tehničkih rješenja koja bi buku mogla umanjiti.

Jedino sigurno je da u upravi Tomislava Tomaševića snažno žele pokrenuti žičaru čiji hladni pogon stvara ogromne troškove a ne donosi nikakve prihode, no ni na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik nije mogao reći ništa preciznije o roku za pokretanje žičare.

- Da smo mogli žičaru otvoriti ranije to bismo i učinili, međutim nismo mogli. Pritisak je sve veći na sve nadležne službe i državne institucije i zato mislim da je potrebno zajedničkim dogovorom što prije riješiti taj problem. Ne smijemo dozvoliti da žičara postane najskuplji spomenik u Zagrebu, rekao je Tomašević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.