Hrvatski radio

Radio Sljeme

Josip Bozanić u propovjedi: Stepinac je bio i ostao utjeha hrvatskom narodu

10.02.2021.

21:20

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Foto: Radio Sljeme/TP

Foto: Radio Sljeme/TP

Foto: - / -

Kardinal Josip Bozanić predvodio je na Stepinčevo misno slavlje ispred katedrale. Poručio je da je blaženi Stepinac ostao utjeha pojedincima i hrvatskom narodu. Mnoštvo vjernika sa zaštitnim maskama napunilo je Kaptolski trg, iako je Stožer donio drugačije mjere za javna mjesta.

U svojoj propvjedi kardinal je Bozanić među ostalim rekao kako prostor ispred Katedrale na današnji dan, tijekom proteklih šezdeset i jednu godinu, nikada nije bio prazan, dodavši kako današnji prizor vjernika sabranih doziva u spomen vijest o Blaženikovu preminuću i odaziv Božjega naroda na sprovod u subotu, 13. veljače 1960. godine. 
Podsjetio je kako tada mnogi vjernici nisu mogli ući u zagrebačku Katedralu, neki nisu smjeli, a kao zanimljivost dodao je da su većinu sačuvanih fotografija okupljenih ljudi ispred Katedrale snimili pripadnici raznih komunističkih služba.  

Naglasio je kako se taj osjećaj vjere (sensus fidei) pobuđuje i očituje u osjećaju vjernikâ (sensus fidelium), tako važnom u prepoznavanju svetosti, jer upućuje na izvorište takozvanoga "glasa o svetosti" (fama sanctitatis).
Taj osjećaj vjernika glede svetosti kardinala Stepinca, od samoga njegova preminuća, bio je snažan i nikada nije oslabio, rekao je kardinal Bozanić.
Taj osjećaj vjernikâ susrećemo i večeras, osjećamo ga i za njega smo zahvalni; ne da bismo neprimjereno uzdizali jednoga čovjeka, nego zato što znamo da nas on uvijek iznova uzdiže i vodi nas prema Bogu, poručio je.
Stepinac od trenutka nepravedne osude bio fizički udaljen, ali nikad bliži povjerenom mu narodu-


Zagrebački nadbiskup istaknuo je kako ovo vrijeme pandemije i potresa treba gledati kao milosno vrijeme povezanosti s Gospodinom, vrijeme koje nas jača i priprema za nova i dublja iskustva vjere i za susrete ljudskoga zajedništva. 
"U vremenima u kojima se čini da smo udaljeni, u raznim oblicima izolacije, svetost je uvijek blizu", rekao je, dodavši kako je i Alojzije Stepinac od trenutka nepravedne osude bio fizički udaljen od svojih vjernika, ali unatoč tomu  nikada nije bio bliži povjerenom mu narodu i nikada nije tako služio."
Podsjetivši kako su mnogi primili pomoć od ljudi koji su ispisali važnu stranicu u našoj povijesti, zagrebački nadbiskup je Bogu zahvalio za sve današnje "heroje i glasnike kršćanske ljubavi", a ponajprije za liječnike, medicinske sestre, tehničare, ljekarnike, njegovatelje, spremačice, prijevoznike, zaposlenike u trgovinama, policajce, vojnike, vatrogasce i druge službe spašavanja, brojne volontere, posebno mlade; zatim svećenike, redovnike i redovnice te mnoge druge koji su spremno priskočili u pomoć,  istaknuo je kardinal među ostalim u svojoj propovijedi. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.