Hrvatski radio

Radio Sljeme

Jozić: Od ljeta podjela spremnika za odvajanje otpada

26.04.2016.

18:30

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić najavila je kako se podjela spremnika građanima za odvojeno prikupljanje otpada očekuje od ljeta, a što se tiče gradnje spalionice otpada u Zagrebu misli da će neka termička obrada u konačnici trebati.

Novinare je zanimalo je li točno da se u Zagrebu neće graditi spalionica otpada, a ona ih je uputila na ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića. To pitajte ministra. Ja mislim da će neka termička obrada u konačnici trebati, ali što manja količina otpada da ide u takvu termičku obradu, a što veća količina da se odvoji i ponovno reciklira. To bi trebala biti naša intencija, rekla je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić u Maloj dvorani "Vatroslav Lisinski", gdje je sudjelovala na konferenciji Poslovnog dnevnika "Croatia Waste Expo 2016." na temu kružno gospodarstvo.

Gradonačelnik Milan Bandić je nedavno, 7. travnja, nakon sastanka s ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem najavio odustajanje od gradnje spalionice u Zagrebu.

Novinari su pročelnicu Jozić pitali i kada će pojedini kvartovi u Zagrebu početi dobivati kante za odvojeno prikupljanje otpada jer mnogi ih još nemaju. Nabava je u tijeku, rekla je i dodala kako se to očekuje od ljeta. U financiranju toga, kazala je, dobro bi došla pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ako žele pomoći, ali će sredstva za to "Grad Zagreb i gradski proračun naći".

Dodala je da se u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gradskom "Čistoćom" i ZGOS-om radi na akcijskom planu odvojenog prikupljanja otpada.

Rekla je da će osigurati infrastrukturu za to, to jest dovoljan broj spremnika za odvojeno odlaganje papira, biootpada, stakla i dr. Reciklažnih dvorišta je već sad "prilično dovoljno" i onaj koji je ekološki svjestan, jednom mjesečno će odnijeti neki opasni ili otpad za koji nema spremnik, u reciklažno dvorište, rekla je Jozić.

Poručila je kako kampanjama moraju potaknuti građane da odvojeno prikupljaju otpad i da od medija očekuju pomoć u tome. Istaknula je da se ta navika mora steći od malih nogu i pohvalila djecu u vrtićima koja, s "tetama", savjesno odvajaju otpad. Bez obzira na mnoge kritike koje je Zagreb zaprimio, svatko onaj tko je vidio naše uređeno odlagalište (otpada) Jakuševec, svjestan je da je to najbolje odlagalište u Republici Hrvatskoj, ako ne i šire. Sve je na svom mjestu, sve dozvole postoje i tamo se radi po propisima, rekla je Jozić novinarima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.