Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kaciga je najinovativniji proizvod

06.10.2013.

13:11

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon tri dana održavanja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici svečano su dodijeljene nagrade i priznanja najuspješnijim hrvatskim i inozemnim inovatorima.

Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix pripao je jedinstvenoj inovaciji na tržištu – modularnoj hrvatskoj kacigi tvrtke Šestan - Busch. Kaciga je prvi puta javnosti predstavljena upravo na ovoj zagrebačkoj izložbi, a koliko je važna, govori činjenica da na svjetskom tržištu trenutno ne postoji takav proizvod, no postoji potražnja, jer zainteresiranih već ima.

Modularna hrvatska kaciga sastoji se od 6 različitih integrirajućih dijelova, pruža kompletnu zaštitu glave do ramena, zamjenjuje sve dosadašnje kacige i zadovoljava potrebe svih rodova vojske, specijalnih snaga i policije. Unutar jedne minute vojnik ili policajac jednom rukom može sastaviti i rasklopiti kacigu i staviti je na glavu.

U 20 godina postojanja tvrtka Šestan - Busch razvila je više od 20 tipova kaciga za razne rodove vojske, specijalnih snaga i policije, prodala i izvezla u 50-ak zemalja svijeta više od 600.000,00 kaciga. „Mi smo prije 20 godina postavili teške no jasne ciljeve, biti najbolji na globalnom tržištu, konstantno ulagati u ljude i obrazovanje, ulagati u proizvodnju, uvijek biti korak ispred konkurencije. Ova je kaciga rezultat tih ciljeva, 20. godišnjeg rada i uspjeh svih naših zaposlenika, osobito inženjera koji konstantno prate nove tehnologije, primjenjuju nove materijale i u vezi su s najpoznatijim svjetskim institutima“, kaže Alojzije Šestan, direktor i suvlasnik tvrtke dodajući: „Bit svake inovacije je ne samo nešto napraviti, već inovaciju pretvoriti u proizvod, patentirati ga, predstaviti tržištu i prodati“. Tvrtka će inovaciju predstaviti uskoro i na najvećem svjetskom sajmu zaštite Milipol u Parizu u studenom ove godine, a zatim krenuti i s prodajom.

Na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi inovacija Arca predstavljeno je više od 200 domaćih i inozemnih inovacija, od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu do znanstvenih projekata i otkrića. Među ovogodišnjim nagrađenim inovacijama su i VHS 2 jurišna puška HS produkta, Concept one Mate Rimca, C@N motion interaktivni multimedijalni kiosk upravljan pokretom tijela tvrtke Citus, energetski naponski transformator s otvorenom jezgrom tvrtke Končar Elektroindustrija, bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda tvrtke Tehnix i crna kutija za električne strojeve Končar Instituta za elektrotehniku koja je za ovu inovaciju dobila i specijalnu nagradu i priznanje Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora. Zlatna medalja uručena je i najmlađem inovatoru sajma, 12-godišnjem Filipu Bezeti iz Popovače.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.